Cursul a urcat peste 4,24 lei/euro, după eşecul ofertei Petrom

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 22.07.2011

Moneda naţională a pierdut avansul de la jumătatea zilei, iar cursul a urcat peste 4,24 lei/euro, după ce unii jucători, dezamăgiţi de eşecul ofertei la OMV Petrom, au început să cumpere euro, alt factor care a influenţat piaţa fiind temperarea creşterilor din regiune, potrivit dealerilor.

"Erau aşteptări că se vor înregistra subscrieri mari la oferta de la Petrom, iar vânzările de euro din partea investitorilor străini s-ar fi reflectat în piaţă. Eşecul ofertei a determinat însă unii investitori să iasă de pe leu. În acelaşi timp, s-a schimbat şi sentimentul regional, întrucât au apărut îngrijorări privind situaţia Italiei şi Spaniei, jucătorii temându-se că Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară nu va avea fonduri suficiente să ajute şi aceste state", a declarat dealerul unei bănci.


Oferta de la Petrom a eşuat din cauza subscrierilor reduse.


Consorţiul care a intermediat oferta a explicat eşecul prin condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi agravarea lor pe parcursul operaţiunii prin care statul a dorit să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom.


În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2400 - 4,2430 lei/euro, sub nivelul de joi seară, de 4,2470 - 4,2500 lei/euro.

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,2350 - 4,2400 lei/euro, iar paritatea a coborât până la un minim de 4,2180 lei/euro în prima parte a zilei.

Ulterior, optimismul investitorilor în privinţa soluţiilor adoptate pentru rezolvarea crizei din zona euro s-a mai temperat, iar cursul s-a întors peste 4,24 lei/euro.

Valutele din regiune au pierdut de asemenea câştigurile de la jumătatea zilei şi se tranzacţionau la cotaţii în uşoare creştere faţă de joi,.

Moneda euro s-au apreciat semnificativ după ce liderii europeni au convenit un pachet de salvare a Greciei de 159 miliarde de euro, dar spre finalul zilei şi-a temperat din creştere.

Dolarul este sub presiune din cauza temerilor privind divergenţele de la Washington pe marginea ridicării plafonului datoriei de stat şi reducerii deficitului bugetar.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,2233 lei/euro, cu 2,21 bani sub nivelul de joi, de 4,2454 lei/euro.

Leul s-a apreciat şi în raport cu dolar, iar cursul BNR a coborât cu 6,25 bani, de la 2,9953 lei/dolar la 2,9328 lei/dolar. În raport cu francul elveţian referinţa a scăzut cu 7,22 bani, de la 3,6443 lei/franc la 3,5721 lei/franc.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele pe o zi au urcat la 3,79% - 4,29%, după ce joi au variat între 2,09% şi 2,59%, evoluţia fiind explicată de dealeri prin faptul că vineri este ultima zi în care băncile îşi mai pot constitui rezervele minime obligatorii cerute de BNR, dar şi că unele companii au început să îşi plătească impozitele şi retrag din plasamentele în lei pe care le au la bănci.

În acelaşi timp, randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au crescut de la 3,9 - 4,4% la 4,29 - 3,79%.