Renaissance: Eşecul ofertei Petrom, determinat de înrăutăţirea condiţiilor de pe pieţele externe

Ziarul Financiar 22.07.2011

Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi agravarea lor pe parcursul ofertei prin care statul a dorit să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom au făcut extrem de dificilă încheiarea cu succes a tranzacţiei, apreciază Renaissance Capital, liderul consorţiului care a intermediat operaţiunea.


"Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au făcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei. În acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pe pieţe de capital cu care nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat. Vom continua să colaborăm cu Guvernul şi suntem încrezători că oferta Petrom va putea fi încheiată cu succes când condiţiile de piaţă se vor stabiliza", a declarat, într-un comunicat, John Porter, managing director, head of Financing Group în cadrul băncii ruse de investiţii Renaissance Capital.

Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, firmă care a participat de asemenea la intermedierea ofertei, a declarat în acelaşi comunicat că volatilitatea pieţelor externe i-a determinat pe investitori să fie mai prudenţi şi acesta este principalul motiv pentru eşecul ofertei.


"Pietele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-a simţit şi pe piaţa din România. În ciuda atractivităţii ofertei Petrom, întreg contextul amintit a indus în rândul investitorilor o atitudine mult mai prudentă, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piaţa de capital şi a nivelului investitiilor. Când pieţele vor ieşi din aceste valuri de neîncredere, oferta Petrom poate fi reluată cu success", a afirmat Nilaş.

Investitorii au subscris mai puţin de 80% din acţiunile pe care statul voia să le vândă, sub pragul minim stabilit în prospect, astfel că oferta a eşuat.

Oferta a început la 11 iulie şi s-a încheiat vineri, la ora 12:00.


Surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că oferta a eşuat, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, şi va fi reluată. Potrivit surselor citate, investitorii au subscris sub 50% din acţiuni, faţă 80%, nivelul minim stabilit în prospectul de ofertă.

Ulterior, Ministerul Economiei a confirmat, printr-un comunicat, eşecul ofertei.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat agenţiei MEDIAFAX că oferta va fi reluată anul viitor, cel mai devreme "începând cu primul trimestru".

Oferta de la Petrom a fost intermediată de către consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities.


Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România, preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar marţi a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotaţia minimă este cu aproximativ 3% sub nivelul de la închiderea şedinţei bursiere de joi.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare. Preţul propus de intermediari era cu 13% sub cotaţia bursieră a acţiunilor de la momentul respectiv.

La preţul maxim oferta era evaluată la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la preţul minim statul ar fi încasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro).

Compania OMV Petrom este controlat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.