Fitch: Creditele neperformante din sistemul bancar românesc vor atinge maximul la sfârşitul anului

Autor: Marius Oncu 21.07.2011

Agenţia de evaluare financiară Fitch se aşteaptă ca împrumuturile neperformante din sistemul bancar românesc să atingă nivelul maxim la sfârşitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, informează Mediafax.

Creditele neperformante au ajuns la 13% în aprilie, de la 11,9% în decembrie.

"Contracţia economiei României a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar. Stabilizarea şi îmbunătăţirea calităţii activelor este principala provocare pentru băncile ddin România; agenţia se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să ajungă la maxim la sfârşitul anului, la un nivel relativ ridicat faţă de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", se arată într-un raport al agenţiei asupra sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est.

Economia României arată semne de recuperare după o recesiune îndelungată, evoluţie care ar susţine îmbunătăţirea rezultatelor sistemului bancar. În primul trimestru, România a avut o creştere economică anuală de 1,7%, iar Fitch se aşteaptă la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% în 2012. Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est, România a rămas în recesiune anul trecut, notează Fitch, ca urmare a implementării, în contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.
Fitch ia în calcul, pentru scenariul de bază privind România, că autorităţile vor continua să-şi respecte ţintele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional prin acordul încheiat în martie. Această evoluţie ar trebui să sprijine încrederea pieţelor în economia ţării şi să repună creşterea pe o traiectorie mai sustenabilă.