Petrom şi gigantul ExxonMobil forează prima sondă la mare adâncime din apele Mării Negre

Autor: Roxana Petrescu 20.07.2011

La câteva ore după ce guvernul a prelungit cu 5 ani perioada de explorare pentru Petrom în perimetrul Neptun din Marea Neagră, singurul producător de petrol şi gaze din România a anunţat că alături de gigantul american ExxonMobil vor fora anul acesta prima sondă de explorare de apă adâncă din Marea Neagră.

Acest pas arată faptul că după primele cercetări ale adâncurilor prin intermediul lucrărilor de seismică 3D, prin care practic se face o radiografie a subsolurilor în vederea indentificării unor potenţiale "pungi" de hidrocarburi, există anumite elemente care au determinat cele două companii să treacă la etapa de forare a unei sonde.


"Intrarea într-o nouă etapă a explorării blocului Neptun este un pas foarte important şi confirmă angajamentul nostru pentru atingerea potenţialului pe segmentul de explorare şi producţie în România. Trebuie să avem în vedere că zona românească de apă adâncă a Mării Negre nu a fost încă explorată, iar activitatea de explorare în apă adâncă are un risc al investiţiilor ridicat. În general, costurile de explorare şi dezvoltare la mare adâncime sunt de câteva ori mai ridicate decât cele onshore", spune Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.


"La momentul actual, în România, nu au fost săpate sonde în zona mării cu adâncimea de peste 100 de metri. A fost nevoie de intervenţia unor firme străine ca Exxon-ul care deţine aceste instalaţii de forat care nu sunt stabilite pe fundul mării, ci pur şi simplu plutesc pe suprafaţa mării. şi de acolo se sapă sondele în verificarea resurselor şi rezervelor de petrol", a explicat la rândul său Dorin Cojocaru, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.