Apple zdrobeşte cele mai optimiste aşteptări ale pieţei, depăşind Nokia şi Samsung

Autor: Radu Racu 20.07.2011

Apple, compania americană care a reinventat industria IT în repetate rânduri în ultimele decenii, a raportat rezultate financiare record, peste cele mai optimiste aşteptări ale analiştilor de pe Wall Street, impulsionând cotaţiile companiei cu 7% şi trimiţând un val de optimism pe pieţele asiatice, scrie Reuters.


Apple a vândut 20,34 milioane de iPhone-uri în al doilea trimestru al anului, cu mult peste aşteptările de 17-18 milioane. Datele sunt surprinzătoare, în condiţiile în care analiştii estimau că trimestrul al doilea va aparţine modelului de laptop Mac. Apple a devenit astfel cel mai mare producător de smartphone-uri din lume după volum, depăşind Nokia şi Samsung.



În aceeaşi perioadă, presiunile pe comenzile iPad s-au mai relaxat, directorul financiar al companiei Peter Oppenheimer afirmând că peste 1 milion de iPad-uri sunt acum în stocul companiei la sfârşitul lunii iunie.


Profitul net al Apple a crescut de peste două ori în perioada aprilie-iunie, al treilea trimestru fiscal, la 7,3 miliarde de dolari, iar veniturile au urcat cu 82%, la 28,5 miliarde de dolari.


Acţiunile companiei au crescut cu peste 7% la New York, atingând un maxim istoric de 405 dolari pe unitate.