FT despre oferta Petrom: Pumnii strânşi pentru vineri

Autor: Roxana Pricop 19.07.2011

Financial Times (FT), reputata publicaţie financiară britanică, scrie despre oferta Petrom pentru a doua oară în această săptămână.

Articolul publicat pe blogul "beyondbrics" al publicaţiei este semnat de Stefan Wagstyl, editorul pe pieţe emergente al Financial Times, şi este intitulat "Vânzarea Petrom: Pumnii strânşi pentru vineri".

Astăzi Guvernul a fixat la 0,3708 lei preţul minim pe acţiune din cadrul ofertei de vânzare a 9,8% din acţiunile Petrom. Mai jos cu 2,7% faţă de preţul acţiunii Petrom din piaţă şi cu 20% mai puţin decât spera iniţial să obţină.

"Dar sunt multe în joc. Evaluată la 680 milioane de dolari, aceasta este cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria ţării, alături de bănuţii aduşi în vistierie şi de recomandarea FMI, succesul ofertei va marca un avans considerabil în dezvoltarea pieţelor financiare ale ţării", scrie editorialistul.

El mai spune că vânzarea, dacă va fi de succes, va implusiona şi mai mult o piaţă de acţiuni care se dezvoltă acum în cel mai rapid ritm de la căderea comunismului. "La începutul acestui an, Fondul Proprietatea, cel mai mare fond de restituire a proprietăţilor din Europa de Est, s-a listat la Bursa din Bucureşti adăugând în jur de 15% la capitalizarea de 22 miliarde de euro."

"Recenta evoluţie macro-economică ale României a recâştigat încrederea pieţelor după ce s-a confruntat cu recesiunea în 2009 şi 2010. Cu toate acestea, revenirea este înceată, cu o creştere a economiei estimată de circa 1% în acest an. Încrederea investitorilor internaţionali este fragilă, aceştia fiind îngrijoraţi de posibilul impact al unui default al Greciei asupra ţării unde băncile elene au o prezenţă puternică. Miniştrii îşi vor ţine pumnii strânşi până vineri, când se închide oferta Petrom", îşi încheie articolul editorul FT.

În urmă cu doar o zi, publicaţia britanică a numit oferta publică de vânzare prin care guvernul român vinde jumătate din participaţia pe care o deţine la Petrom încă "o piatră pusă la ceea ce a fost o remarcabilă revenire economică".