Va fi Murdoch tras pe linie moartă în cadrul propriei sale companii?

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 20.07.2011

Magnatul media Rupert Mur­doch ar putea fi nevoit să plece de la con­ducerea companiei pe care a clădit-o aproape de la zero. Mai mult, el nu va fi înlocuit de fiul său James, care ar putea fi forţat să demisioneze pentru că este responsabil de divizia britanică, aflată în mijlocul scandalului cauzat de interceptările ilegale ale telefoanelor realizate de angaţii tabloidului News of the World.

News Corp. ia în considerare promovarea directorului de operaţiuni Chase Carey în poziţia de director executiv al companiei, acesta succe­dându-i lui Rupert Murdoch, potrivit unor surse din cadrul companiei citate de Bloomberg. Zvonurile au fost însă negate de un membru al board-ului companiei.

Nu a fost luată încă o decizie în acest sens, aceasta depinzând de rezultatul apariţiei lui Murdoch în faţa parlamentului britanic, ce urma să aibă loc ieri. Murdoch va rămâne în poziţia de preşedinte, potrivit surselor citate.

Directorii News Corp. care l-au ur­mărit pe Murdoch, repetând pentru apariţia în faţa parlamentului, sunt preocupaţi de modul în care acesta va face faţă întrebărilor, au mai spus sursele.

Murdoch şi fiul său James urmează să vorbească despre rolul companiei în cadrul scandalului interceptării ilegale a telefoanelor de către News of the World, tabloid care a fost închis pe 10 iulie. Agenţia de rating S&P a anunţat recent că ar putea retrograda ratingul News Corp. privitor la datoria cor­porate din cauza riscurilor generate de scandalul interceptării telefoanelor.

Directorii independenţi care iau în calcul numirea lui Carey în poziţia de CEO discută dacă piaţa de acţiuni şi investitorii vor reacţiona în mod favo­rabil în faţa unei schimbări, potrivit surselor citate mai sus.

Planurile de succesiune existente sunt reevaluate din când în când, iar orice sugestie privitoare la accelerarea sau implementarea acestora este ne­fon­dată, a declarat un executiv al News Corp. Boardul companiei îl susţine pe Murdoch, a declarat Thomas Perkins, unul dintre directorii independenţi ai News Corp.

O schimbare la vârful companiei ar marca sfârşitul unei perioade de aproape şase decenii în care Murdoch a deţinut poziţia de CEO al unei companii care a început cu un ziar în Australia şi s-a transformat într-un imperiu media.