Anunţul preţului minim din oferta de la Petrom nu a influenţat piaţa, care a crescut cu 0,2%

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 19.07.2011

Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,25%, urmând linia burselor vest-europene, într-o piaţă cu lichiditate redusă şi unde investitorii nu au reacţionat vizibil la anunţarea preţului minim decis de Guvern pentru vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP).

Majoritatea acţiunilor au fost tranzacţioante încă de la deschidere la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de luni, piaţa urmând în continuare evoluţia burselor vest-europene. Totuşi, cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că în piaţă au fost realizate tranzacţii cu volume reduse de titluri.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de la tranzacţionare înaintea deschiderii şedinţei bursiere de marţi, în aşteptarea anunţului privind preţul minim din oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din titluri. Tranzacţiile au fost reluate la ora 12:58.

Revenirea acţiunilor OMV Petrom la tranzacţionare a influenţat indicii bursieri în care sunt analizate, însă pentru scurt timp. Tranzacţiile cu titlurile companiei petroliere au fost reluate la ora 12:58, iar în doar un minute preţul acestora a urcat cu 2,23%, amplificând şi ascensiunea indicilor bursieri.

Astfel, la ora 12:59, indicele general al pieţei, BET-C, a atins punctul maxim de creştere, plasându-se cu 1% peste nivelul de la închiderea de luni.

Ulterior, la fel de repede acţiunile OMV Petrom au trecut pe scădere uşoară, pentru câteva minute, iar până la finalul şedinţei au fost tranzacţionate la preţuri cu aproape 1% mai mari decât luni. Oscilaţiile au venit pe un rulaj foarte redus, de 137.000 de lei. La finalul şedinţei, titlurile companiei erau cotate la 0,3821 lei, preţ în creştere cu 0,24%.

Cotaţia este cu 3% peste preţul minim aprobat de Guvern în ofertă, de 0,3708 lei/acţiune, şi, totodată, cu 17% sub nivelul maxim cerut, de 0,46 lei/titlu.

"Oferta de la Petrom nu a mobilizat segmentul de retail autohton, care aşa subţire cum este el are cea mai mare greutate în tranzacţiile de la BVB. Pe de o parte eforturile de marketing în această direcţie ale Guvernului şi consorţiului de intermediere nu au fost substanţiale, iar pe de altă parte în condiţiile dificile de piaţă preţul de referinţă stabilit de Executiv este cu numai 3% sub preţul curent de pe bursă. Ceea nu constituie un stimulent puternic în special pentru segmentul de retail", a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

Totuşi, el crede că sunt şanse mari ca oferta să se încheie cu succes, deoarece preţul de ofertă este îndeajuns de atractiv pentru investitorii instituţionali străini.

"Având în vedere free-float-ul redus al Petrom, oferta publică este singura ocazie pentru ca un mare investitor financiar să acumuleze o poziţie importantă pe Petrom fără să urce preţul în piaţă. Între elementele cele mai concrete de atractivitate ale Petrom sunt resursele substanţiale de ţiţei şi gaze în condiţiile unui preţ al petrolului aşteptat să se situeze la niveluri ridicate şi o îmbunătăţire substanţială a profitabilităţii liniei de business de producţie gaze ce va creşte substanţial în condiţiile liberalizării pieţei de gaze şi electricitate pentru consumatorii non-casnici până la sfârşitul lui 2013", a explicat analistul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,31%, fiind influenţat de corecţiile de peste 1% înregistrate de titlurile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV).

Pe de altă parte, indicele BET-NG, care sintetizează evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,92%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu numai 0,29%.

Corecţiile înregistrate de acţiunile celor două bănci au influenţat şi linia indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP. La închidere, indicele era în scădere cu doar 0,13%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro), sumă cu 43% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 38,9 milioane lei (9,1 milioane euro).

Analistul BCR spune că piaţa locală este mai sensibilă decât în trecut în principal la cum reacţionează bursele mai mature din Europa la criza datoriilor suverane din zona euro.

"Potrivit unui scenariu de bază este, însă, doar o chestiune de timp, de câteva luni, până când o revigorare a bioritmului pieţelor va activa ordine de cumpărare importante pe BVB, având în vedere că preţurile actuale ale acţiunilor şi perspectivele principalelelor companii listate sunt bune. Nu cred în propagarea unei viziune pesimiste generalizate pe pieţele de acţiuni pe termen mediu", a afirmat Căruntu.

Cea mai mare parte a lichidităţii a continuat să fie asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate operaţiuni de 14,2 milioane lei. Aceste titluri au asigurat 64% din rulajul pieţei. Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului a fost realizat la 0,5125 lei, preţ cu 0,2% peste nivelul de luni.

"Scenariul unei crize de încredere precum cea din 2008 este foarte greu de crezut şi atunci ajustări suplimentare, de eventual până la 5-10%, ale cotaţiilor trebuie să fie în mod clar privite ca oportunităţi de cumpărare. Cred că volatilitatea va continua să fie la fel de ridicată, lucru valabil de altfel şi pentru lichiditate care probabil se va menţine la nivelul de referinţă de 10 milioane euro pe şedinţă în acest an", a conchis analistul BCR.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,1%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu maximum 1,1%. Bursa din Slovenia era singura în scădere, cu 0,7%.