Ministrul Economiei vrea să inunde bursa cu acţiuni Petrom, Transelectrica, Transgaz, iar la anul să vândă "perla coroanei" - Romgaz

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax 19.07.2011

Gradul de subscripţie pentru acţiunile Petrom a fost mic în primele zile, dar Guvernul mizează pe ultimele zile ale perioadei de ofertare, în care este propus şi un preţ minim, şi se aşteaptă la vânzarea integrală a titlurilor, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton.

"Pot să vă spun că, în primele zile, gradul de subscripţie a fost mai mic. Ştiţi foarte bine, în general subscrierile se fac în ultimele zile, de aceea ne-am şi păstrat această prerogativă a Guvernului ca, în ultimele trei zile înainte de termenul final de subscriere, să facem modificarea şi să anunţăm preţul minim, pentru că în general în ultimele două şi trei zile se fac subscrierile. Sunt convins că vor depăşi acel 80%, deci va fi o subscriere 100% şi va fi o acţiune reuşită această vânzare a acţiunilor", a spus Ariton, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Oferta se va încheia cu succes şi acţiunile vor fi vândute numai dacă investitorii au subscris cumulat minim 80% din tot pachetul listat.

​Ministrul Ion Ariton a declarat că programul de privatizări va continua cu Transelectrica, la care oferta publică de vânzare de acţiuni este programată pentru luna octombrie, şi cu Transgaz, în decembrie. Statul îşi propune să vândă pachete de câte 15% în ambele companii. De asemenea, ministrul economiei a precizat că listarea Romgaz va avea loc în prima jumătate a anului viitor.

Guvernul a stabilit un preţ minim de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) de 0,3708 lei/titlu, cu 2,6% sub ultima cotaţie de la bursă de luni, a declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, Ion Ariton.

Operaţiunea prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu. Astfel, preţul minim stabilit este cu peste 19% mai mic faţă cel maxim.

Acţiunile OMV Petrom au încheiat şedinţa bursieră de luni la preţul de 0,381 lei/titlu. Stabilirea unui preţ minim sub cotaţia de la BVB sugerează că gradul de subscriere nu este foarte mare.

Preţul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotaţiilor de la BVB din ultimele 52 de săptămâni.

Dacă tot pachetul de acţiuni scos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro). În cazul în care toate acţiunile vor fi subscrise la preţul minim, de 0,3708 lei/titlu, statul va încasa 2,066 miliarde lei (484 milioane euro), cu 19% mai puţin decât valoarea maximă vizată.