O treime din candidaţii la titularizare au luat sub 5, aproape dublu faţă de 2008

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax 19.07.2011

După rezultatele mediocre înregistrate de absolvenţii de liceu la examenul de bacalaureat din acest an a venit rândul aspiranţilor la catedră să sublinieze încă o dată situaţia învăţământului din România: 32% dintre candidaţii pentru obţinerea unei catedre didactice au luat sub nota cinci.

Doar 26 de viitori profesori au luat nota maximă, în vreme ce 52 dintre aspiranţi au luat nota 1, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Astfel, rezultatele din acest an sunt cele mai proaste din ultimii patru ani, în privinţa notelor obţinute. Reprezentanţii profesorilor au remarcat situaţia, dar o reflectă în felul următor. Studenţii bine pregătiţi nu mai sunt interesaţi să devină profesori din cauza salariilor mici şi acest lucru explică situaţia în care se află învăţământul în acest mo­ment.

Datele ministerului de resort arată că anul acesta 32% dintre candidaţii la titularizare au luat note sub 5, 38% au note între 5 şi 7, iar 30% au note peste 7.

"Cel mai important este faptul că obiectivul de a selecta resurse umane de calitate a fost atins, astfel că nu orice absolvent poate ajunge în faţa elevilor. La 12 septembrie, elevii vor avea în faţa lor cadre didactice pregătite", a fost, pe de altă parte, replica ministerului de resort prezentată de secretarul de stat Oana Badea.

La concursul de titularizare s-au prezentat 29.291 de persoane. Dintre cei prezenţi, 5.460 s-au retras din concurs, 2.206 din motive medicale şi 3.254 din motive personale.

Cele mai căutate discipline au fost cele de educatoare, institutori/învăţători, limba şi literatura română, limba şi li­tera­tura engleză, educaţie fizică şi sport, matematică, psiho­pedagogie specială, istorie, geografie, limba şi literatura franceză, religie ortodoxă şi biologie.