Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Vlad Popescu 19.07.2011

Mataş, o companie turcă de servicii de imprimare, pregăteşte o ofertă publică iniţială pentru un pachet de 37,5% din acţiunile sale, scrie Hurriyet. Compania intenţionează să-şi majoreze capacitatea totală de producţie de şase ori, potrivit preşedintelui boardului Ahmet Kavak. Compania se va concentra pe majorarea exporturilor către România, Grecia şi Cehia.

Glencore, care a atras 10 mld. dolari în mai în cadrul unuia dintre cele mai ample listări din Europa, a încheiat un acord de achiziţionare a unui pachet de 70% din acţiunile Marcobre, una dintre cele mai mari companii de extracţie de cupru din Peru, de la compania CST Mining Group din Hong Kong, scrie Financial Times.

Bankia, cea mai mare dintre băncile de economii din Spania rămasă nelistată, va strânge până la 3,3 mld. euro de la investitori printr-o vânzare de acţiuni cu discount mare văzută drept un pas important în reformarea sistemului bancar al ţării, scrie Financial Times.

Acţiunile companiei News Corp au scăzut ieri cu 7,6%, până la un minim al ultimilor doi ani, pe fondul scandalului în care este implicată compania în Marea Britanie, scrie BBC News. Acţiunile au scăzut până la 13,65 dolari australieni (10,27 euro) ieri la Sydney, dar şi-au revenit uşor ulterior.

Gigantul din sectorul electronicelor Philips a raportat o pierdere trimestrială de 1,3 mld. euro şi a anunţat că-şi va reduce costurile cu 500 mil. euro, potrivit BBC News. Compania a pus pierderea pe seama ritmului sub aşteptări de redresare economică.

Economia Marii Britanii va creşte în acest an cu 1,4%, potrivit estimărilor unui reputat grup de economişti, care şi-au revizuit pentru a doua oară în acest an în sens negativ prognoza privind PIB-ul britanic, din cauza cererii interne scăzute şi crizei datoriilor de stat, transmite Bloomberg.