Wall Street Journal sare în apărarea imperiului lui Murdoch: Libertatea presei este ameninţată

Autor: Iulian Anghel 18.07.2011

Editorialul de astăzi din Wall Steet Journal unul dintre cele mai bine cotate publicaţii economice din lume acuză că în scandalul News Coproraţion (corporaţie a miliardarului Rupert Murdoch) însăşi libertatea presei este pusă în discuţie. Articolul acuză concurenţa că se foloseşte de scandalul ascultării telefoanelor de către News of the Word pentru a distruge imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch (care este şi proprietarul The Wall Street Jurnal pe care l-a cumpărat în 2007).

Premierul britanic David Cameron a cerut astăzi Paramentului prelungirea sesiunii parlamentare pentru a vorbi despre scandalul interceptărilor în care a fost implicat tabloidul News of the World (închis în urmă cu câteva zile din cauza acestui scandal) şi care a făcut mai multe victime de seamă - ultimul pe listă fiind, Paul Stephenson, şeful poliţiei britanice care a demisionat în urmă speculaţiilor că mai mulţi ofiţeri ar fi primit mită de la jurnaliştii tablodiului în schimbul unor informaţii.

Cameron a răspuns afirmaţiilor şefului demisionar al poliţiei care l-au vizat în mod indirect, stabilind o paralelă între legăturile dintre poliţie şi Neil Wallis, un fost adjunct al redactorului-şef de la News of the World, pe de o parte, şi relaţia dintre Cameron şi Andy Coulson, un fost ziarist al tabloidului, angajat apoi ca director de comunicare al premierului, în mai 2007.

"Situaţia în serviciile de poliţie este sensibil diferită faţă de situaţia de la Guvern, în special pentru că problemele de care se ocupă poliţia au un impact direct atât asupra încrederii populaţiei în ancheta împotriva News of the World", a explicat Cameron.

Rupert Murdoch va apărea astăzi în faţa unei comisii parlamentare britanice pentru a-şi apăra poziţia. În Statele Unite a fost deja declanşată o anchetă privind operaţiunile deţinute de magnat pe teritoriu american.