Geoană în cheamă pe Boc în Parlamentului să raporteze situaţia absorbţiei fondurilor UE şi evaluarea miniştrilor

Autor: Iulian Anghel 18.07.2011

Preşedintele Senatului Mircea Geoană îi cere premierului Emil Boc să raporteze Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legate de acest domeniu, susţinând că situaţia de faţă nu mai poate fi tolerată.

Guvernul României afirmă că România este beneficiar net al fondurilor UE (10,5 mld. euro atrase şi doar 5,45 mld. euro plăţi în contrul contribuţiei la UE din 2007 până în prezent, deşi Bruxellesul a atenţionat că rata de rambursare pe fondurile structurale şi de coeziune este extrem de scăzută. Financial Times arăta, la finele anului trecut, că rata de rambursare către România a fondurilor europene este de sub 3% - adică în jur de 500 mil. euro din cele 19,2 mld. euro puse la dispoziţia României.

Preşedintele Senatului subliniază într-o scrisoare adresată premierului că o rată de absorbţie de aproximativ 3% nu poate să nu provoace o reacţie fermă din partea instituţiilor statului român: "De 4 ani şi jumătate, de când suntem membri ai Uniunii Europene, plătim mai mult către bugetul UE decât reuşim să atragem. O resursă fundamentală pentru dezvoltarea României este irosită, doar pentru că nu există suficientă fermitate şi competenţă în valorificarea poziţiei pe care o avem ca membru al UE".

Geoană spune că o asemenea situaţie nu mai poate fi tolerată.

"Riscăm ca aceşti bani să fie pierduţi pentru România şi să fie direcţionaţi către ţări europene care se confruntă acum cu mari probleme economice. În acest context, având în vedere importanţa chestiunii, ca Preşedinte al Senatului României, vă adresez solicitarea ca, la începutul sesiunii din septembrie, să prezentaţi în faţa Parlamentului situaţia absorbţiei fondurilor europene şi evaluarea miniştrilor cu competenţe legate de acest domeniu", se arată în scrisoare.