Un manager de 29 de ani de la Microsoft a câştigat bursa EMBA oferită de ZF şi WU Executive Academy

Autor: Adelina Mihai 18.07.2011

Ionuţ Gaotă, 29 de ani, un manager care lucrează de peste trei ani în cadrul furnizorului de software Microsoft România şi care a deţinut anterior diverse poziţii în cadrul operatorului telecom Orange, a câştigat bursa oferită de ZF în valoare de 35.000 de euro pentru a urma cursurile programului de Executive MBA al WU Executive Academy din cadrul Universităţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din Viena.

Cu o experienţă de opt ani în domeniul telecom, Ionuţ Gaotă ocupă în prezent poziţia de Mobility&Telco Business Group Manager, din care se ocupă de două divizii de business - mobility şi telecomunicaţii. Cea mai mare realizare a sa în cadrul Microsoft a fost divizia Mobility (Windows Mobile/Windows Phone), întrucât el a fost cel care a pus bazele acestui business de la zero în România, prin stabilirea strategiei de branding, vânzări şi marketing local. De ce are nevoie de un EMBA?

A început la Orange, la departamentul de suport

"Cochetez de un an de zile cu ideea de a urma cursurile unui program de EMBA. Consider că absolvirea unui astfel de program de educaţie managerială m-ar ajuta la accederea către o poziţie de management, poate la nivel regional", a spus Gaotă. El s-a angajat încă din timpul facultăţii în cadrul Orange, unde prima funcţie a fost de customer care expert. În cei cinci ani în care a lucrat la operatorul nr. 1 din piaţa locală de telecom, el a avut şi atribuţii în departamentele de marketing şi comunicare, vânzări, suport tehnic sau customer care. La Microsoft a venit în martie 2008, după ce a ocupat anterior, pentru mai bine de un an, funcţia de retail marketing& communication manager la Orange. Absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice, Gaotă a urmat şi cursurile unui program de masterat de management şi comunicare în afaceri în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

"La Microsoft mi s-a oferit posibilitatea de a creşte un business de la început, de aceea am ales să schimb compania. Întotdeauna studiile au fost corelate cu ceea ce făceam la job: când m-am angajat la Orange, eram student la REI şi ajunsesem la un moment dat să lucrez în departamentul corporate customer operations, cu clienţi internaţionali, iar când făceam masteratul în comunicare şi management aveam atribuţii de marketing şi comunicare", a mai spus Gaotă.

Cine sunt ceilalţi doi bursieri ZF şi WU Executive Academy
2011 este cel de-al treilea an consecutiv în care ZF şi WU Executive Academy oferă această bursă. Anul trecut, finanţarea a fost câştigată de Raluca Raitan (31 de ani), manager relaţii cu clienţii pe divizia de retail şi Private Banking a Bank Leumi, iar în urmă cu doi ani, bursa a fost câştigată de Dorin Herban (32 de ani), care la acea vreme era project manager în cadrul centrului de inginerie auto Renault Technologie Roumaine. Herban şi-a schimbat jobul anul trecut, când a fost recrutat de către producătorul de componente auto Compa din Sibiu, unde ocupă în prezent poziţia de director de calitate.

Câteva zeci de manageri din sectoare precum bănci, asigurări, IT, telecom, audit şi consultanţă au încercat şi anul acesta să obţină bursa de EMBA. Programul oferit de WU Executive Academy se desfăşoară pe o perioadă de 14 luni şi costă 35.000 de euro, fiind cel mai scump de pe piaţa locală. Totodată, este unul dintre cele mai bine cotate programe locale, studenţii acestuia având un nivel de senioritate destul de ridicat în cadrul companiilor pentru care lucrează. Salariul mediu al absolvenţilor de EMBA şi MBA de anul trecut este de 2.600 de euro, potrivit celei de-a patra ediţii a suplimentului "Top MBA" editat de ZF în 2011.

Absolvenţii programelor de EMBA au salarii medii de aproximativ 3.200 de euro, cu aproape 1.000 de euro mai mult decât absolvenţii de MBA. Pe piaţa locală activează 14 şcoli de business ce oferă 15 programe destinate celor care doresc să îşi îmbunătă­ţească abilităţile de management.

Cine este Ionuţ Gaotă: