Angelo Morganti, Renaissance Capital: Există interes pentru oferta Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 17.07.2011

Angelo Morganti, directorul diviziei de equity-corporate finance de la Londra a băncii de investiţii Renaissance Capital, spune că oferta Petrom merge bine şi că există un interes puternic din partea investitorilor instituţionali străini pentru această tranzacţie.

Renaissance Capital este liderul consorţiului care intermediază oferta prin care statul român vinde 9,84% din acţiunile Petrom. Renaissance a organizat în ultima săptămână un road-show la Londra, Frankfurt şi Viena în cadrul căreia investitorii din aceste centre financiare au putut să discute direct cu reprezentanţii statului român şi cu directorii Petrom. Săptămâna viitoare road-show-ul european va continua, prima destinaţie fiind Geneva (Elveţia). Va avea loc şi o întâlnire la Bucureşti cu investitorii locali.

"Înainte de începerea ofertei, analiştii noştri au oferit prezentări investitorilor instituţionali despre companie şi despre România. Apoi, investitorii interesaţi participă la întâlnirile cu managementul companiei, unde deja nu mai sunt prezentări, ci sesiuni interactive de întrebări şi răspunsuri. După aceste întâlniri, investitorii îşi fac propriile calcule şi stabilesc dacă şi cât subscriu în ofertă", a explicat Morganti.

Circa 100 de investitori au primit prezentări despre Petrom din partea analiştilor Renaissance, iar la road-show-ul de la Londra au participat circa 30 de fonduri de investiţii.

El a precizat că Renaissance poartă discuţii şi cu investitori din Asia, dar nu a organizat un road-show în centrele financiare de acolo din cauza timpului scurt.

"În general, la nivel european, ofertele şi road-whow-urile nu ţin mai mult de două săptămâni, din cauză că piaţa e volatilă. Cu cât oferta ţine mai mult, cu atât e mai dificil de stabilit preţul. De asta se preferă chiar comprimarea duratei ofertelor", a precizat Morganti.

Oferta Petrom a debutat luni, 11 iulie, şi se încheie vineri, 22 iulie.