Elveţienii de la Credit Suisse, anchetaţi în SUA pentru favorizarea evaziunii fiscale

Autor: Anca Dumitrescu 15.07.2011

Banca elveţiană este investigată în Statele Unite în cadrul unei anchete mai largi asupra unor bănci suspectate că au ajutat americani să eludeze fiscul, transmite Reuters.

Credit Suisse a anunţat că a primit joi o scrisoare prin care a fost înştiinţată că este anchetată de Departamentul de Justiţie în legătură cu serviciile transfrontaliere de investment banking furnizate unor cetăţeni americani.

În 2009, banca elveţiană UBS a plătit o amendă de 780 de milioane de dolari şi a acceptat să furnizeze informaţii referitoare la aproape 5.000 de conturi secrete ale unor cetăţeni americani, pentru închiderea unei anchete din SUA în care era acuzată de favorizarea evaziunii fiscale.

Patru actuali şi foşti bancheri ai Credit Suisse au fost puşi sub acuzare în februarie pentru că au ajutat americani să evite plata impozitelor, dar banca a anunţat atunci că nu este investigată şi cooperează cu autorităţile.

"În conformitate cu obligaţiile legale din Elveţia, vom continua că cooperăm cu autorităţile americane pentru a rezolva aceste probleme", a anunţat vineri Credit Suisse.

Regiuni considerate paradisuri fiscale la nivel mondial au fost supuse unor presiuni puternice în ultimii ani, guvernele încercând să îşi majoreze veniturile afectate de criza financiară, iar ţări precum Elveţia au fost nevoite să coopereze mai mult la combaterea evaziunii fiscale.