De ce nu se finanţează agricultura: este o piaţă nefiscalizată şi nu avem credit rural

Autor: Gabriel Razi 15.07.2011

Băncile se feresc să acorde credite agriculturilor pentru că fermierii români nu au cu ce garanta, dar şi pentru că acest sector este considerat în continuare riscant de bancheri având în vedere că statutul terenurilor agricole este incert, iar o mare parte din sector este nefiscalizată.

"Nu avem credit rural pentru că proiectele agricultorilor nu sunt viabile în condiţiile în care producătorii nu au contracte ferme pentru desfacerea producţiei şi nu pot garanta cu terenurile", a declarat ieri Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la o conferinţă pe teme agricole. El, care acum aproape zece ani a fost preşedintele Băncii Agricole, a adăugat că reticenţa băncilor este în parte justificată având în vedere că pe piaţa locală nu funcţionează o bursă a cerealelor, dar şi pentru că mulţi agricultori fac tranzacţii la negru.

"Creditul nu se poate dezvolta şi din cauza ne­fis­calizării. Cum să dea o bancă credit când în bilanţul producătorilor agricoli apare că firma merge în pierdere", a precizat Ră­dulescu.

De cealaltă parte, Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a afirmat că nu pro­blema garanţiilor ţine pe loc creditul agricol, ci lipsa spe­cia­liştilor în agricultură din sistemul bancar românesc.

"Băncile nu au specialişti în agricultură. Bancherii au rămas cu impresia că agricultura este în cea mai mare parte depenedentă de vreme şi de aceea văd riscuri mari, dar nu este chiar aşa. Spre exemplu o fermă de vaci are aceleaşi riscuri ca orice altă fabrică. Dacă sunt respectaţi parametrii, riscurile sunt reduse la minim", a spus Tanczos.

În plus, Petru Rares, director general al Institutului Bancar Român şi fost preşedinte al Eximbank şi al Băncii Româneşti cu mai mulţi ani în urmă, consideră că lipsa creditelor din agricultură e cauzată şi de faptul că "bancherii nu vorbesc aceeaşi limbă cu agricultorii". "Ar fi bună o campanie de culturalizare financiară a micilor fermieri. Agricultorii români nu ştiu să îşi administreze financiar riscurile", a spus Rareş.

Agricultorii au semnat în primele cinci luni ale acestui ani contracte de credit în valoare totală de 2 miliarde de euro, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Anul trecut valoarea totală a creditelor pentru agricultură s-a ridicat la 1,8 miliarde de euro. Finanţările acordate producătorilor agricoli din România acoperă 8% din totalul creditelor în condiţiile în care valoarea totală a acestora se ridică la 25 de miliarde de euro.

Băncile din România se bat pe aproximativ 13.000 de potenţiali clienţi, firme care deţin suprafeţe de teren agricol mai mari de zece hectare. În ultima perioadă bancherii şi-au îndreptat atenţia şi către creditarea sectorului agricol în condiţiile în care segmentul de retail continuă să sufere.