Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Constanta Catalina Apostoiu , Vlad Popescu - Mediafax , Mihai Draghici - Mediafax , Alexandru Matei 15.07.2011

Banca elveţiană UBS intenţionează să elimine 5.000 de locuri de muncă pentru a obţine reduceri de costuri de 1 mld. franci elveţieni (850 mil. euro), în timp ce rivala Credit Suisse are în vedere disponibilizarea a aproximativ 1.000 de angajaţi, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

China a înregistrat un excedent fiscal de 1.250 mld. yuani (193,3 mld. dolari) în prima jumătate a acestui an, în condiţiile majorării veniturilor guvernamentale pe fondul creşterii economice şi a preţurilor, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Excedentul, egal cu 6,1% din PIB, se situează cu mult peste ţinta Beijingului privitoare la un deficit fiscal de 2% din PIB pe întregul an.

Exportatorii elveţieni, afectaţi de aprecierea francului la maxime istorice, sunt pregătiţi să ia măsuri precum plata salariilor în euro şi achiziţionarea de piese din zona euro pentru a reduce costurile, deoarece banca centrală nu se arată dispusă să intervină pentru temperarea monedei.

Un fost redactor-şef adjunct al News of The World, un colaborator apropiat al lui Andy Coulson, a fost arestat în scandalul interceptărilor din Marea Britanie, conform Sky News. Neil Wallis a fost redactor-şef adjunct al News of The World în perioada 2003 - 2007.

Inflaţia anuală din Uniunea Europeană a scăzut în mai la 3,1%, de la 3,2%, în timp ce în zona euro s-a menţinut la 2,7%, conform datelor Eurostat. Inflaţia se află peste ţinta BCE de 2% şi a fost motivul pentru care BCE a majorat luna aceasta dobânda la euro la 1,5%.

JP Morgan Chase, a doua cea mai mare bancă americană, a înregistrat un profit în creştere cu 13% în trimestrul doi ca urmare a rezultatelor bune înregistrate de divizia de investiţii, scrie Bloomberg. Profitul net a urcat la 5,43 mld. dolari, de la 4,8 mld. dolari.