Rata de neocupare a birourilor a scăzut la 12,5%, pe fondul prăbuşirii livrărilor

Autor: Cristi Moga 14.07.2011

Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti a scăzut de la 15,8% în primul trimestru al acestui an la 12,5% în cel de-al doilea trimestru, în condiţiile în care în prima jumătate a acestui an au fost finalizate în Bucureşti doar două clădiri de birouri de mici dimensiuni - Frumoasă Office Building şi Romană Offices -, un alt imobil (Phoenix Tower) fiind redes­chis după un proces de renovare.

Stocul de clădiri finalizate a scăzut astfel cu 90% în prima ju­mătate a acestui an, la circa 13.000 mp, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, după o pri­mă jumătate a anului trecut în care au fost finalizate pro­iecte mari precum Lakeview, Euro Tower sau turnul B din City Gate.

Drept urmare, pe fondul intensificării activităţii de în­chi­riere a clădirilor de birouri în prima jumătate a acestui an, când au fost contractate spaţii de circa 105.000 mp (plus 30%), suprafaţa spaţiilor disponibile s-a redus cu circa 60.000 mp, până la aproximativ 250.000 mp, ţinând cont de un stoc de 2 milioane de metri pătraţi la nivelul Capitalei.

Printre cele mai mari tranzacţii semnate în prima jumă­ta­te a acestui an se numără închirierea de către Premia MedCare a clădirii North Point din nordul Capitalei (27.000 mp), preluarea de către UniCredit a unui spaţiu de 10.000 mp în Novo Park sau relocarea băncii Volksbank în Nusco Tower, într-un spaţiu de 8.000 mp.

Cei mai mari proproietari de birouri din Bucureşti sunt fon­durile austriece de investiţii Immofinanz şi CA Immo, pre­cum şi oameni de afaceri români, ca Liviu Tudor, Dinu Patriciu sau Gabriel Popoviciu.