Cum a ajuns unul dintre cei mai bine văzuţi miniştri ai Guvernului Boc în "ghearele" DNA pentru trafic de influenţă

Autor: Iulian Anghel 13.07.2011

Unul dintre cei mai bine cotaţi miniştri ai Guvernului Boc se află în centrul celui mai nou scandal de corupţie, o situaţie destul de complicată nu doar pentru partidul din care face parte, UDMR, ci şi pentru Guvern. Şi asta pentru că Borbely Laszlo (57 de ani) este unul dintre cei mai bine văzuţi miniştri ai actualului Guvern, iar, de 20 de ani de când este în politică nimeni nu i-a pus cu seriozitate la îndoială integritatea. Iată însă că DNA susţine altceva. Dapartamentul Naţional Anticorupţia a percheziţionat astăzi un apartament al unei rude de-ale sale în căutarea de probe împotriva ministrului, acuzaţiile procurorilor la adresa demnitarului fiind cât se poate de clare: trafic de influenţă. Suma pentru care s-ar fi făcut acest trafic de influenţă este mică pentru statutul social al celui învinuit - 20.000 de euro.

Concret, ministrul ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş. Nu mai puţin de 18 contracte ar fi primit respectiva firmă în timpul mandatului lui Borbely (sfârşitul lui 2008 - prezent).

DNA susţine: respectiva firmă, Lescaci Com SRL a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de mil. lei, 18 dintre acestea în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, Ioan Ciocan. Un consilier al ministrului, Szepessy Szabolcs, care ar fi fost intermediar între omul de afaceri şi ministru a fost pus sub acuzare.

Starea materială a ministrului este una modestă, arată declaraţia sa de avere: un apartament şi o maşină.

Borbely a intrat în Parlamentul României în 1990 şi, cu mici întreruperi, a rămas acolo până astăzi. Când nu a fost parlamentar a deţinut poziţii în Guvern - a fost pe rând ministru delegat pentru transporturi, ministru dezvoltării şi, actualmente, ministru al mediului.

UDMR îl susţine în continuare pe Borbely şi a emis ipoteza că la mijloc ar fi o răzbunare - cu referire la opoziţia Uniunii faţă de regionalizarea României.