UE va sprijini băncile care vor pica testele de stres

Autor: Bogdan Cojocaru 12.07.2011

Guvernele Uniunii Europene s-au angajat să sprijine băncile care nu vor trece testele de stres, ale căror rezultate vor fi publicate vineri, scrie Wall Street Journal.

Miniştrii de finanţe din UE, reuniţi marţi, au convenit că toate băncile vulnerabile trebuie să fie recapitalizate prin forţe proprii sau de către guverne, alternativa fiind restructurarea.

Miniştrii au indicat că guvernele din UE au pregătite planuri de acţiune sau vor avea astfel de planuri la timp pentru publicarea testelor de stres, a declarat ministrul polonez de finanţe Jacek Rostowski.

Separat, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică Angel Gurria a declarat că salvarea Greciei ar putea fi dureroasă, dar trauma va fi mai mare dacă va trebui salvat, pentru a doua oară, sistemul bancar al Europei.

La rândul lui, comisarul european pentru piaţa internă Michel Barnier a avertizat agenţiile de evaluare financiară, spunând că va fi făcută în noiembrie o propunere pentru a înăspri regulile de supraveghere a acestor instituţii.

"Vreau transparenţă în ceea ce priveşte metodele lor. Nu acorzi unei ţări un rating în acelaşi fel cum dai un calificativ unei afaceri sau unui produs", a afirmat comisarul.