"In Murdoch we trust": Biserica Anglicană nu renunţă la acţiuni de 10 mil. euro la News Corp

Autor: Radu Racu 12.07.2011

Biserica Anglicanăîşi va păstra portofoliul de acţiuni deţinute la companiile mogului media Rupert Murdoch în speranţa că actuala cotaţie grav afectată de scandalul interceptărilor telefonice va reveni pe plus, scrie The Telegraph.


Biserica Anglicană deţine acţiuni de 9 milioane de lire sterline (11,3 mil. euro) la imperiul media al lui Murdoch. Instituţia deţine titluri de 3,8 milioane lire sterline la News Corp şi acţiuni de 5,3 milioane lire sterline la BSkyB, o companie deţinută parţial de Murdoch.


Comisia de Administrare a averii Bisericii, care gestionează un portofoliu de investiţii de 5,3 miliarde de lire sterline, a fost presată recent de clerici din forurile superioare ale instituţiei să renunţe la acţiunile deţinute la imperiul mogulului australian, în lumina noilor acuzaţii care i-au fost aduse în scandalul interceptărilor telefonice.


Mai multe publicaţii britanice deţinute de Murdoch au fost acuzate că au interceptat telefoanele unor oficialităţi, dezvăluire care a dus săptămân trecută la închiderea săptămânalului "News of the World", o revistă cu peste 6 milioane de cititori.


Implicarea Bisericii Anglicane în acţionariatul imperiului media a fost catalogată astfel de mai mulţi mebrii ai clerului drept "jenantă".


Andreas Whittam Smith, şeful comisiei care gestionează averea Bisericii, spune că situaţia este delicată dar dacă vinde acum acţiunile ar putea pierde o oportunitate importantă de a le valorifica ulterior, când cotaţiile vor reveni pe creştere.


"Există o şansă mare ca News Corp să vândă tot ce deţine în Marea Britanie, iar atunci problema noastră va dispărea", spune Smith.