Murdoch se uită neajutorat cum i se spulberă o achiziţie de 12,5 miliarde de dolari

Autor: Catalina Apostoiu 12.07.2011

Marea Britanie a cerut noi informaţii auto­rităţilor de reglementare a indus­triei comunicaţiilor cu privire la oferta de 12,5 mld. dolari făcută de compania News Corp deţinută de Rupert Murdoch pentru preluarea televiziunii BSkyB, semnalând că aceasta ar putea căuta modalităţi de a bloca tranzacţia pe fondul scandalului din jurul tabloidului News of the World, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Valoarea acţiunilor firmei britanice de televiziune prin satelit a scăzut cu peste 7% la începutul săptămânii în condiţiile în care politicienii au sporit presiunile cerând guvernului să amâne tranzacţia şi să ceară realizarea unei anchete mai detaliate de către Comisia pe probleme de concurenţă. News Corp obţinuse o susţinere iniţială din partea guvernului pentru oferta sa angajându-se să transforme influentul canal Sky News al BSkyB într-o companie se­parată pe fondul criticilor că tranzacţia ar conferi lui Rupert Murdoch o influenţă prea mare asupra opiniei publice.

Totuşi, News Corp ar fi păstrat o deţinere de 39% în cadrul noii companii şi ar fi furnizat o mare parte din veni­turile acesteia printr-un acord de includere a canalului pe platforma BSkyB, generând semne de întrebare cu privire la independenţa editorială a acestuia.

Cererea de noi informaţii înseamnă că guvernul ar putea înainta tranzacţia Comisiei pe concurenţă pentru o anchetă care ar putea dura până la un an, diminuând presiunile exercitate asupra prim-ministrului David Came­ron, criticat pentru legăturile strânse cu Murdoch.

Mai mulţi analişti spun că se aşteaptă ca un acord să fie totuşi încheiat în cele din urmă, în timp ce alţii susţin că încheierea tranzacţiei este nesigură, situaţia căpătând un caracter politic.

"Ceea ce mă îngrijorează este că acum întrebarea principală va fi «Ce au ştiut James şi Rupert şi când au aflat?» Dacă lucrurile nu vor fi clarificate rapid, tranzacţia va cădea pentru că guvernul va resimţi presiuni de a se distanţa de familia Murdoch", a declarat Claudio Aspesi, analist în cadrul Bernstein.