Cea mai mare firmă de brokeraj va fi preluată de directorii români

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 11.07.2011

Grupul financiar belgian KBC negociază vânzarea KBC Securities, cea mai mare companie de brokeraj din România în 2010, către Sorin Apostol, fondatorul companiei şi actual director general, respectiv Bogdan Juravle, care ocupă funcţia de director de equity market al subsidiarei din România şi este unul dintre cei mai puternici brokeri de pe bursă.

Sorin Apostol a vândut la începutul anului 2007 către belgieni pachetul de control la KBC Securities (fosta Swiss Capital).

Sorin Apostol şi Bogdan Juravle vor să cumpere câte 47,5% din acţiunile KBC Securities România, iar in­ten­ţia aces­tora a fost aprobată joi de Comisia Na­ţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Surse din piaţa de capital au declarat că negocierile sunt la început şi tranzacţia ar putea fi încheiată în următoarele 30 de zile.

KBC Securities este liderul pieţei de brokeraj din 2007 până în prezent. În prima jumătate a acestui an, KBC s-a detaşat în topul brokerilor, intermediind o mare parte din tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea, fapt care i-a adus o cotă de peste 25% din tranzacţiile totale cu acţiuni de pe Bursă. KBC a intermediat şi cea mai mare tranzacţie de până acum de pe Bursă, vânzarea de către BERD a 5% din acţiunile BRD pentru 107 mil. euro, în februarie 2011.

Prin preluarea pachetului majoritar de la KBC Securities România, cei doi vor deţine şi societatea de administrare a investiţiilor Swiss Capital Asset Management, controlată de compania de brokeraj. Swiss Capital Asset Management administrează fondul Active Dinamic, cu active de 12,4 mil. lei.

Decizia grupului belgian de a renunţa la activitatea de brokeraj din România se încadrează în politica de redimensionare a activităţilor din centrul şi estul Europei. În cadrul acestui proces, în luna martie KBC a vândut KBC Consumer Finance către grupul Slavia Capital, specializat în managementul portofoliilor de credite neperformante şi active riscante.

Ulterior, Bloomberg a anunţat că KBC caută cumpărători pentru participaţiile deţinute la Kredyt Bank şi compania de asigurări Warta din Polonia.

În 2009, grupul s-a angajat ca în schimbul ajutorului de 7 miliarde euro primit de la stat să reducă amploarea operaţiunilor bancare comerciale şi să vândă divizia de private banking, menţinându-şi prezenţa în Belgia şi Europa de Est.

KBC este al doilea nume mare care iese de pe piaţa locală de capital, după banca americană Morgan Stanley, care i-a revândut lui Daniel Ţepeş pachetul majoritar de acţiuni al firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, în 2009, la circa doi ani de la intrarea pe piaţă.