O nouă armă anti-fraudă a Guvernului: taxare inversă şi la fructe şi legume după cereale şi plante tehnice

Autor: Gabriel Razi 08.07.2011

Ministerul Agriculturii pregăteşte introducerea tăxării inverse şi pentru legume şi fructe, după ce începând cu această lună, o măsură similară este în vigoare pe lanţul comercial al cerealelor şi al plantelor tehnice. Acest mecanism ar avea rolul de a reduce evaziunea fiscală din sectorul legumelor şi al fructelor, unul dintre cele mai "negre" sectoare din agricultură, în opinia responsabililor de la Agricultură.

Taxarea inversă implică eliminarea plăţii TVA pentru fiecare element din lanţul producător-intermediar-comerciant-procesator, această taxă urmând a fi plătită doar de cumpărătorul final al produselor. Ce efect ar avea această măsură asupra celor direct implicaţi?

"La noi în sectorul legumelor şi al fructelor majoritatea lucrează fără niciun fel de act. Vin angrosiştii la marginea câmpului dau banii jos şi cumpără fără factură. Dacă se va introduce această măsură ar fi bine pentru că vom putea semna contracte ferme cu marii comercianţi pentru că intermediarii se vor împuţina", explică Florea Diaconu, reprezentant al Casa Pepenilor Dăbuleni, unul dintre cele mai importante grupuri de producători de pepeni, care reuneşte 250 de producători.

Ministerul Finanţelor estimează că odată cu introducerea taxării inverse pentru cereale şi plante tehnice va aduce în acest an în buget 55 de milioane de euro, pentru ca anul viitor sumele să crească la 100 de milioane de euro. Comerţul cu cereale şi plante tehnice se ridică la peste 3 miliarde de euro. De celalaltă parte, comerţul cu legume şi fructe ajunge în fiecare an la 500-600 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Cum ar putea funcţiona taxarea inversă la legume şi fructe

În principiu, pe lanţul comercial al fructelor şi legumelor se află producătorii, care livrează marfa intermediarilor, aceştia trasmiţând-o către procesatori, comercianţi sau exportatori. Până în prezent fiecare verigă din acest lanţ era nevoită să plătească TVA pe facturile pe care le emitea.

Producătorii de legume şi fructe spun că nu vând direct clienţilor finali, ci intermediarilor-fantomă, care încasează TVA după care dispar fără ca statul să îşi mai poată recupera banii.

Odată cu extinderea taxării inverse şi pentru legume şi fructe, producătorul de mere sau castraveţi va emite factura şi va primi suma fără TVA, aceasta urmând să fie trecută în contabilitate atât ca şi TVA colectată, cât şi ca TVA dedusă cu aceeaşi sumă astfel încât cele două să se anuleze.

Astfel, existenţa pe lanţul comercial al intermediarilor-fantomă, despre care vorbesc producătorii, al căror interes ar fi exclusiv în fraudarea TVA-ului, după cum şpune şi Florea Diaconu, ar trebui să fie eliminată pentru că aceştia nu mai au ce frauda.