Spitalele private, noul domeniu fierbinte printre investitori

Autor: Ioana David 08.07.2011

Investiţii record în spitale au fost anunţate în ultima săptămână pe piaţa lo­cală după ce două proiecte de di­men­siuni foarte mari au fost făcute publice, unul de 200 mil. euro la Craiova şi altul pen­tru o unitate de 27.000 mp în Bucureşti.

În urmă cu două zile, preşedintele Con­siliului Judeţean Dolj, Ion Prio­tea­sa, a anunţat, citat de Mediafax, că firma aus­triacă Vamed vrea să investească 200 mil. euro în construcţia unui spital cu 300 de paturi la Craiova. Potrivit lui Prio­teasa, Vamed asigură manage­men­tul spitalului AKH din Viena, acolo unde a fost tratat în urmă cu câţiva ani pre­şedintele Traian Băsescu, iar proiec­tul din România va fi conceput sub for­ma unui parteneriat public-privat în care Consiliul Judeţean Dolj vine cu te­re­nu­rile de 10-12 hectare şi cu utilităţile. Potrivit lui Prioteasa, spitalul va fi dotat cu heliport şi va purta numele de Spita­lul de Urgenţă şi Traumatologie, Craio­va, va avea managament privat, însă aici vor fi trataţi pacienţi asiguraţi la stat. După ce preşedintele Băsescu a fost tra­tat la Viena, spitalul AKH a devenit popu­lar printre români, anul trecut aici fiind tratate 600 de persoane.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Vamed nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

Proiectul de 200 mil. euro vine după ce la începutul săptămânii firma Premia MedCare, controlată de un medic ro­mân, şi-a propus să opereze în colabo­rare cu grupul austriac Premia-QaMed un spital cu o suprafaţă de 27.000 mp. Uni­tatea va fi amenajată în imobilul North Point, pe DN1, în imediata veci­nă­tate a podului Otopeni, clădire dezvoltată de omul de afaceri Dan Tatoiu, iar în pre­zent proiectul este la stadiul de închiriere a clădirii. Nu este cunoscută valoare investiţiei. Pe lângă in­tenţiile celor două com­pa­nii, prima jumă­tate a anului 2011 a re­prezentat un re­cord şi în ceea ce pri­veşte des­chiderile de spitale private, uni­tăţi de peste 110 mil. euro fiind inau­gu­rate, po­tri­vit cal­cu­le­lor ZF pe baza datelor fă­cute publice de către companii.

Spitalele inaugurate de la începutul anu­lui sunt cel al Sanador (afacere deţi­nu­tă 100% de către Doris An­dro­nescu), Sf. Constantin (spital din Bra­şov în acţionariatul căruia se regă­seş­te omul de afaceri Mihai Miron cu 33%, care a devenit cunoscut după investiţii în in­dustria de medica­men­te), spitalul oftal­mologic European Eye (cu acţio­nari turci), Delta Hospital (de­ţinut de opt români, dintre care şase me­dici), Muntenia Hospital (controlat de SIF Muntenia) şi spitalul de Pediatrie al MedLife.

În aceste condiţii, fie că este vorba de inagurări sau de intenţii, 2011 poate fi con­siderat anul spitalelor private. Asta cu atât mai mult cu cât peste zece pro­iec­te sunt în diferite stadii, potrivit date­lor strânse de Ziarul Financiar. Printre aces­tea se numără spitalul Pelican din Cluj (50 mil. euro), MedLife - două uni­tăţi noi în Bucureşti şi una în Braşov, Medi­cover în Bucureşti (20 mil. euro), Poli­sano la Sibiu sau Regina Maria- extin­derea maternităţii.

Anii de criză au confirmat teoria conform căreia cererea pentru servicii me­di­cale se menţine în pofida difi­cul­tă­ţilor economice, marii jucătorii având creş­teri de la an la an.

Majoritatea reprezentanţilor clinici­lor sunt de părere că piaţa se va menţine pe creştere mulţi ani de acum încolo, dar încă de anul trecut au apărut şi voci de altă părere.

Repeziciunea cu care investitorii anunţă noi planuri pentru unităţi spita­li­ceşti aminteşte de goana din imo­biliare anterioară crizei, iar unii analişti in­depedenţi sunt de părere că scenariul e posibil să se repete. "Toată lumea se duce în această di­recţie (investiţii în servicii medicale - n.red.), dar nu se ţine cont de faptul că piaţa potenţială este mică. Sectorul este su­pra­evaluat, iar genul acesta de opera­ţiuni au returnuri mici", este de părere Doru Lionăchescu, preşedinte al Ca­pital Partners, firmă specializată pe fuziuni şi achiziţii.