In nuce – alte mici capodopere/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 08.07.2011

Editura All a lansat spre sfârşitul anului trecut o bijuterie de colecţie, numită In nuce, în care adună fragmente "veşnic verzi" din cultura umanităţii, cum spune editura, împletind discursuri de artă, literatură, ştiinţe sociale şi religie, şi care constituie, dincolo de numele auctorial şi de valoarea pentru fiecare domeniu în parte, pilde ale înţelepciunii tuturor vremurilor. Sunt în general texte foarte scurte, de altfel colecţia pare de buzunar, care pot fi citite dintr-o suflare. Ne-am ocupat de primele trei titluri în numărul 542 al "Ziarului de dumnică". Acum vom trece în revistă alte patru apariţii.



Immanuel Kant - Începutul şi sfârşitul. Traducere de Martin Zick. Volumul cuprinde două eseuri foarte puţin cunoscute publicului iubitor de filosofie. Primul, din 1786 - "Presupusul început al istoriei Omenirii", al doilea - "Sfârşitul tuturor lucrurilor", din 1794. Scrise dupa celebra triada a "Criticilor", textele poarta amprenta sistemului kantian de gândire, dar constituie totodată încercări remarcabile de abordare a unor subiecte de larg interes, analizate din perspectiva veşnicei clauze a "condiţiilor de posibilitate". "Istoria naturii începe cu binele, căci este lucrarea lui Dumnezeu - scrie Kant -, iar istoria libertăţii cu răul, căci este lucrarea oamenilor. Pentru individ, care, în exerciţiul libertăţii priveşte doar către sine, o astfel de schimbare a fost o pierdere; pentru natură, ale cărei scopuri sunt orientate spre oameni ca specie, a fost un câştig."

Constantin Dobrogeanu-Gherea - Probleme vitale. Lucrarea încheie celebrul studiu "Neoiobăgia" şi constituie prima analiză a vieţii sociale a României între 1866 şi primul război mondial. "Şi doară din cele spuse se vede clar unde rezidă răul ţării. O organizaţie socială şi de stat antagonică şi contradictorie, care preface instituţiile ei în aparentţ şi minciună. O viaţă politică şi economică plină de resturi feudale, care nu vor să moară, şi bazată pe capitalismul modern, care nu poate încă să trăiască."

Charles Sanders Pierce - Convingeri şi idei. Traducere de Martin Zick. Volumul cuprinde două eseuri - "Fixarea convingerilor" şi "Cum să ne exprimăm clar ideile" - primele din seria cunoscută sub numele de "Ilustrări ale logicii ştiinţei", texte despre care se spune să sunt reprezentative pentru opera filosofului apreciat drept fondatorul pragmatismului american. "Este groaznic să vezi cum o singură idee neclară, o singură formulă fără înţeles, care se furişează în capul unui tânăr, va acţiona uneori ca un obstacol de materie inertă într-o arteră, împiedicând circulaţia în creier şi condamnându-şi victima spre ofilire în plenitudinea vigorii intelectuale şi în mijlocul abundenţei intelectuale."

Sigmund Freud - Disconfort în cultură. Traducere de Roxana I. Melnicu. Lucrarea a apărut în 1930, este una de maturitate şi investighează mecanismele care menţin coeziunea socială, respectiv contraponderea lor, manifestată prin senzaţia de disconfort. "Supraeul unui epoci culturale are o origine asemănătoare cu a celui individual; se sprijină pe impresia pe care au lăsat-o mari personalităţi conducătoare, oameni de o forţă spirituală copleşitoare sau cei la care una dintre tendinţele umane a găsit configuraţia cea mai puternică şi mai pură, de aceea adesea şi cea mai unilaterală."