INS: Comenzile noi din industrie au crescut în primele cinci luni cu 23,5%

Autor: Razvan Craciun 06.07.2011

Comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi externă, au crescut în primele cinci luni ale anului, în termeni nominali, cu 23,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, datorită evoluţiilor înregistrate la toate grupele industriale, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, comenzile noi din industria bunurilor intermediare s-au majorat cu 30,3% în perioada menţionată, cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 24,8%, în industria bunurilor de capital au urcat cu 22,2%, iar în industria bunurilor de uz curent cu 7,2%, se arată în comunicatul INS.

În luna mai, faţă de aprilie, comenzile noi din industrie, pe piaţa internă şi externă, au crescut în termeni nominali atât faţă de luna precedentă, cu 3%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 18,3%.

Faţă de aceeaşi lună din 2010, evoluţia comenzilor noi din industrie din luna mai se datorează majorărilor din industria bunurilor intermediare cu 26,7%, din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 18,8%, din industria bunurilor de capital cu 14,2% şi celor din industria bunurilor de uz curent cu 10,7%.

În mai, faţă de luna anterioară din 2011, creşterea a intervenit după ce comenzile noi au urcat cu 14,8% în industria bunurilor de uz curent, cu 9,8% în industria bunurilor de folos