Capra vecinului începe să arate mai bine: Bulgarii vor deveni curând mai bogaţi decât românii - ministrul bulgar al Finanţelor

Autor: Bogdan Cojocaru 05.07.2011

Veniturile medii ale bulgarilor le vor depăşi pe cele ale românilor în doi ani, a declarat ministrul bulgar al Finanţelor Simeon Djankov, citat de agenţia Novinite.

Djankov a menţionat, la un post privat de televiziune, că PIB-ul bulgar per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard era anul trecut de 43% din media la nivelul Uniunii Europene, în timp ce în cazul României indicatorul a fost cu doar două puncte procentuale mai mare.

În 2009, PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare era de 44% din media UE pentru Bulgaria şi de 46% pentru România.

Potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, PIB/locuitor în cazul României a fost anul trecut de 5.205 euro, iar cel al Bulgariei s-a situat la 4.372 euro.

Atrăgându-i-se atenţia că salariul mediu anual din România este cu peste 1.000 de euro mai mare decât cel din Bulgaria, Djankov a caracterizat această informaţie statistică drept "ciudată" şi a reamintit datele Eurostat.

Interviul oficialului s-a concentrat pe aniversarea a doi ani de când partidul GERB a câştigat alegerile şi a creat un guvern minoritar. Potrivit ministrului, cele mai importante realizări ale guvernului sunt construcţia de autostrăzi, construcţia a noi facilităţi sportive, de muzee şi alte centre culturale. El susţine că investiţiile în facilităţile sportive "ţin oamenii sănătoşi".

Djankov a mai spus că educaţia şi cultura ar trebui să primescă o porţie mai mare din banii de la buget, iar cheltuielile pentru ministerul de Interne şi cel al Apărării ar trebui reduse.