3,4 milioane de români lucrează în economia informală. Înregistrarea contractelor de muncă ar aduce încasări de peste 7 mld. euro la bugetul de stat

Autor: Adelina Mihai 05.07.2011

Cel puţin 3,4 milioane de români lucrează în economia informală, în general cei tineri sau cu vârstă peste 55 de ani cu un nivel scăzut de educaţie sau de calificare, arată cel mai recent studiu realizat în cadul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane câştigat de Blocul Naţional Sindical (BNS). Studiul, coordonat de profesorii Lucian Albu şi Liviu Voinea alături de reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică, a fost realizat în luna martie a acestui an, pe un eşantion de 9.600 de gospodării.

Cercetarea a luat în considerare două concepte, ocuparea în sectorul informal (unde lucrează 1,2 milioane de persoane care susţin că au contracte de muncă, dar contractele nu sunt înregistrate oficial) şi ocuparea informală (unde lucrează salariaţii care au un job stabil, legal, dar care desfăşoară şi activităţi "la negru" şi care este reprezentată de un număr de 2,9 milioane de persoane), care se intersectează şi rezultă un număr de 3,4 milioane de salariaţi care lucrează în economia informală.

"Trei sferturi din angajaţii care lucrează în sectorul informal declară că au contracte de muncă pe perioadă determinată, dar nu au dovezi prin care să ateste acest lucru. Mai mult, 80% dintre aceştia declară că întregul lor salariu este pe cartea de muncă", a spus economistul Liviu Voinea, coordonator al proiectului câştigat de BNS. El a mai precizat că, în cazul în care aceştia ar trece în economia formală, la bugetul de stat s-ar colecta o sumă echivalentă cu 6% din PIB (circa 7,8 mld. euro) din impozitele pe venit şi contribuţiile sociale aferente salariilor.