Statul şi-ar putea vinde acţiunile la Petrom la fel cum a făcut Google

Autori: Andrei Chirileasa , Stefan Musgociu - Mediafax 04.07.2011
Statul ar putea stabili un preţ maxim de vânzare al acţiunilor Petrom, nu un preţ fix, iar preţul final la care se va realiza oferta ar putea fi stabilit în funcţie de ordinele de cumpărare plasate de investitori, ca în cazul ofertei Google.


Preţul final al ofertei publice secundare prin care statul va vinde 9,84% din acţiunile Petrom ar putea fi stabilit la sfârşitul perioadei de derulare a ofertei pe baza ordinelor plasate de inves­titori, potrivit unor surse de pe piaţa de capital.

Spre deosebire de ofertele publice iniţiale de vânzare de acţiuni (IPO) de la Transelectrica şi Transgaz, unde preţul a fost fix, oferta Petrom ar putea avea doar un preţ maxim sau un interval de preţ (preţ maxim şi preţ minim), aprobat de Guvern.

Astfel, investitorii vor putea plasa ordine de cumpărare de acţiuni la diferite preţuri, în intervalul stabilit. Ordinele vor fi ierarhizate descrescător în funcţie de preţ, iar preţul final va fi acela la care oferta va fi acoperită în întregime. Această metodă de stabilire a preţului a fost utilizată şi în oferta publică prin care Google s-a listat pe bursa NASDAQ, derulată în 2004. Oferta derulată de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, la finele lunii mai, s-a realizat printr-un procedeu asemănător.

Comisia guvernamentală care coordonează procesul de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom urmează să ia astăzi o decizie finală în privinţa modului în care se va derula oferta şi a preţului, care vor fi discutate apoi în şedinţa de guvern de miercuri, potrivit unor surse oficiale. Din comisia de privatizare fac parte Ion Ariton, ministrul economiei, Gheorghe Ialomi­ţia­nu, ministrul finanţelor, Victor Cazana, şeful OPSPI, Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, şi Andreea Paul Vass, consilier pe probleme economice al primului-ministru Emil Boc.

Ei analizează propunerile consorţiului care intermediază oferta, condus de ruşii de la Renaissance Capital, şi încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru obţinerea unui preţ cât mai mare, astfel încât premierul Emil Boc să-şi ţină promisiunea că va face o afacere mai bună decât Adrian Năstase când le-a vândut Petrom austriecilor, în 2004. Comisia va stabili şi ce pondere vor avea cele două tranşe ale ofertei: tranşa investitorilor de retail şi cea a investitorilor instituţionali. Potrivit unor surse citate de Mediafax, tranşa micilor investitori va fi de maximum 20%.

"Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90% din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori le va fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim, după care fiecare vine şi subscrie cât vrea la ce preţ vrea. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cine vrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este important să fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmat sursele citate.

Oferta Petrom este cea mai mare tranzacţie din istoria bursei de la Bucureşti. La preţul de vineri, de 0,3832 lei/acţiune, pachetul de 9,84% pe care statul vrea să-l vândă valorează circa 504 mil. euro.