Şeful BCR despre filmul „Inside job“: Schimbarea sistemelor de remunerare a bancherilor este cheia problemei

Autor: Dominic Bruynseels, Preşedintele executiv al BCR 04.07.2011

Chiar m-am bucurat să văd că documentarul "Inside job" vorbeşte mai ales despre adevăraţii vinovaţi din spatele crizei - cu precădere bancherii de investment banking, autorităţile de reglementare şi escrocii care vindeau ipoteci.

Mulţi bancheri oneşti şi dedicaţi muncii lor, precum şi angajaţi din bănci au fost vizaţi fără nicio vină de critica generalizată la adresa industriei bancare, iar mulţi dintre ei chiar au fost victime la rândul lor, pierzându-şi economiile şi slujbele de pe urma situaţiei create.

În România, băncile operează în economia reală, nu în cadrul acestei lumi complexe identificate de film. Aceasta nu înseamnă că în România totul era OK - pentru că nu era, dar noi am fost mult mai atenţi şi am reuşit să evităm cele mai grave aspecte ale crizei.

Bineînţeles că am resimţit şi noi efectele negative - puţini au fost cei care nu au fost afectaţi - dar cred că până acum ne-am descurcat bine cu această situaţie dificilă. Mai cred însă şi că ne aşteaptă noi provocări cărora va trebui să le facem faţă având în vedere că efectele crizei încă sunt resimţite de multe ţări, iar revenirea şchiopătează.

Documentarul "Inside job" aduce la lumină probleme din structura sistemului financiar şi stimulentele asociate acestuia, discrepanţa la nivel de remunerare comparativ cu câştigurile oamenilor obişnuiţi şi uriaşul efect al colapsului care a urmat. Nu a fost ceva specific Statelor Unite - s-a întâmplat şi în Islanda, şi în Marea Britanie şi continuă să afecteze multe ţări ca o problemă încă actuală, Irlanda şi Grecia fiind exemplele notabile. Cred că elementul-cheie din acest film este motivaţia oamenilor pentru a câştiga nişte sume absurd de mari - aceasta este cheia.

Documentarul "Inside job", produs în 2010 de Charles H. Ferguson, tratează criza financiară globală izbucnită în 2008 şi este distribuit împreună cu Ziarul Financiar până pe 5 iulie.De aceea consider că schimbarea sistemelor de remunerare reprezintă calea spre rezolvarea problemei, alături de evitarea conflictelor de interese prin interzicerea accesului în boardul unei bănci sau pe posturi de management a celor care pot reprezenta potenţiale surse de conflict în anumite posturi sau în roluri ulterioare de pe urma cărora se poate câştiga. De asemenea, reglementarea mai degrabă a întregului flux financiar decât doar a unei părţi reprezintă o chestiune care încă rămâne să fie rezolvată.

Impresia mea finală este că am văzut un film asemănător acum o vreme - se numea Super Size Me (n. red: un documentar american din 2004, de Morgan Spurlock, care descrie perioada de 30 de zile în care autorul de 32 de ani mănâncă numai produse de la McDonald's, de trei ori pe zi) şi trata pericolele supraalimentaţiei. Astăzi citesc că diabetul a devenit boala cu cea mai rapidă expansiune în lumea modernă. Se pare că oamenii nu învaţă şi dacă din nefericire este într-adevăr aşa, înseamnă că trebuie să înţeleagă că uneori trebuie să fie controlaţi spre binele lor. Este exact acelaşi lucru în managementul bancar şi în acordarea de credite clienţilor.

Dominic Bruynseels este preşedintele executiv al BCR