Kremlinul salvează cu 14 mld. $ o bancă îngenuncheată de afacerile făcute cu cea mai bogată femeie din Rusia

Autor: Bogdan Cojocaru 04.07.2011

Banca Moscovei, a cincea instituţie de credit ca mărime din Rusia, a fost salvată de stat cu un împrumut de 14 miliarde de dolari (9,6 mld. euro).

De numele băncii se leagă mai multe scandaluri, iar fostul preşedinte al acesteia a fugit din ţară, el fiind acuzat că ar fi acordat ilegal un împrumut celei mai bogate femei din Rusia, Elena Baturina, soţia fostului primar al Moscovei, Iuri Luzakov.

Salvarea vine după ce banca, anterior controlată de primăria capitalei ruse, a fost preluată ostil de către VTB, a doua mare instituţie bancară din Rusia, care este controlată de stat, scrie BBC News.

VTB susţine că a găsit la Banca Moscovei, la care deţine acum o participaţie de 46,5%, credite cu probleme în valoare de 250 de miliarde de ruble (9 mld. dolari). Aceste împrumuturi reprezintă aproape o treime din activele băncii şi au fost acordate unor companii care au legături cu fosta conducere, conform Financial Times.

Ministrul rus de finanţe Alexei Kudrin a acuzat fosta echipă de management a Băncii Moscovei, con­dusă de Andrei Borodin - un fost aliat al primarului demis al Moscovei Iuri Luzakov - de gestionare frauduloasă a fondurilor băncii şi a cerut demararea de investigaţii privind "scurgerea" unor active în ţară şi în străinătate. Banca Moscovei a fost folosită de Luzkov pentru finanţarea unor proiecte imo­biliare. Poliţia rusă a lansat anul trecut o anchetă împotriva Băncii Mos­covei din cauza unui împrumut suspect de 415 milioane de dolari prin care ar fi fost salvată de la faliment compania soţiei fostului primar moscovit.

Împrumutul care face obiectul investigaţiei a fost acordat în 2009 unei firme obscure, care ar fi cumpărat un teren la un preţ mai mare decât valoarea reală de la compania împovărată de datorii a Elenei Baturina, soţia lui Luzkov.

Baturina a devenit cea mai bogată femeie din Rusia, cu o avere de 1,2 mld. dolari potrivit revistei americane Forbes, datorită contractelor imobiliare câştigate de compania ei de construcţii Inteko, care acum se confruntă cu datorii uriaşe din cauza crizei financiare.

În martie, fostul preşedinte al băncii Andrei Borodin a fugit la Londra după ce a vândut parti­cipaţia de circa 20% la Banca Moscovei deţinută îm­preună cu colaboratorul său Lev Alaluiev. Acţiunile, cu o valoare de piaţă de 1,3 miliarde de dolari, au fost cumpărate de omul de afaceri Vitali Iusufov, care ar fi acţionat în interesul VTB, scrie Vedomosti.

VTB a plătit 3,5 miliarde de dolari pentru participaţia la banca moscovită, care a fost condusă de Borodin din 1995.

Borodin a declarat printr-un comunicat publicat la Londra că "este şocat" de mărimea pachetului de salvare, susţinând că preluarea de către VTB se bazează pe interese politice.