Proiectul reţele de net rapid cu bani europeni întârzie încă patru luni, anunţă ministrul comunicaţiilor

Autor: Adrian Seceleanu 30.06.2011

Contractul de finanţare pentru proiectul european de 84 mil. euro prin care România va construi o reţea de acces rapid la internet în zonele izolate va fi semnat cu o nouă întârziere, de patru luni, iar construirea infrastructurii se va finaliza peste alţi doi ani, în 2013, a anunţat într-o conferinţă de presă Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor. "Forma finală a proiectului a fost agreată de reprezentanţii Comisiei Europene.

Contractul, unul major pentru România, va fi semnat în noiembrie şi va fi implementat în termen de 24 de luni. Ministerul va fi proprietarul reţelei, dar nu va fi şi operatorul acesteia. Reţeaua va fi concesionată operatorilor, în funcţie de prevederile legislaţiei", a spus Vreme (foto), citat de Mediafax. Fondurile sunt disponibile încă din 2007 pentru România însă Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) a pus pe hârtie un proiect doar în 2009.

Ulterior fondurile au fost blocate pentru că fostul ministru Gabriel Sandu (PD-L) a încercat să mute banii pentru un alt proiect. După preluarea mandatului de către ministrul Valerian Vreme, discuţiile s-au prelungit pentru că operatorii şi statul nu s-au înţeles cine să rămână proprietarul infrastructurii. În discuţii a intervenit şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care ar fi insistat ca reţeaua să nu rămână în proprietatea unor operatori privaţi, conform unor surse din piaţă, confirmate ulterior de ministrul comunicaţiilor.

În cele din urmă, conform ministrului, MCSI va fi proprietarul reţelei. Valerian Vreme a anunţat de altfel că până acum ministerul său a atras circa 10% din fondurile europene care revin instituţiei în perioada 2007-2013, care se ridică la 383 milioane de euro.