Polonia a strâns 1,3 mld. euro din listarea companiei miniere JSW

Autor: Catalina Apostoiu 30.06.2011

Polonia a obţinut 5,37 miliarde de zloţi (1,34 miliarde de euro) din vânzarea unei treimi din acţiunile companiei Jastrzebska Spolka Weglowa SA (JSW), cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din Uniunea Europeană, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Vânzarea de acţiuni reprezintă cea mai mare listare (IPO) derulată pe bursa din Varşovia în acest an şi a doua cea mai mare din Europa încheiată până acum în acest an.

Compania a anunţat că în cadrul vânzării, parte a unui amplu plan de privatizare al guvernului polonez menit să limiteze gradul de îndatorare al ţării, preţul a fost stabilit la 136 de zloţi (34 de euro) pe acţiune, pe segmentul superior al intervalului de 114-146 zloţi.

Vânzarea va permite Trezoreriei să atingă 77% din ţinta de 15 de miliarde de zloţi (3,74 mld. euro) a planului de vânzare de active din acest an.

După mai multe IPO-uri reuşite pentru companii de stat, Polonia a fost obligată în luna mai să reducă valoarea listării creditorului BGZ şi să reducă preţul ofertei.

JSW a beneficiat de pe urma redresării economice a ţării şi de rezistenţa ţării în faţa crizei mondiale.

Compania se aşteaptă la o creştere de 60% a câştigurilor pe 2011 pe fondul preţurilor ridicate la cărbune cocsificabil şi promite să acorde dividende în pofida necesităţilor sale de investiţii.