Cum să îţi speli păcatele. Bank of America plăteşte 8,5 mld. dolari pentru a închide gura investitorilor în obligaţiuni ipotecare

Autor: Adrian Voicu 29.06.2011

Bank of America a reuşit să ajungă la o înţelegere cu investitori care au deţinut obligaţiuni cu componentă ipotecară emise de Countrywide convenind să plătească 7,5 miliarde de dolari.

Cea mai mare bancă din SUA a anunţat că plănuieşte să facă provizioane suplimentare de 5,5 miliarde dolari atât pentru expunerile garantate pe stat cât şi pentru cele negarantate de stat în trimestrul doi din 2011.

Countrywide, care a devenit o divizie a BofA, a fost chemată în instanţă în ianuarie de investitori care susţin că au fost "victime ale unei fraude masive" după ce au investit în titluri constituite din pachete de credite ipotecare.

Aflaţi în filmul Inside Job, distribuit împreună cu Ziarul Financiar începând de astăzi, care a fost rolul Bank of America şi al altor bănci în criza financiară care a pus în genunchi întreaga lume

Potrivit plângerii, investitorii au cumpărat, între anii 2005 şi 2007, pentru câteva sute de milioane de dolari, titluri de valoare constiuite din credite ipotecare promovate de Countrywide ca "investiţii conservatoare, cu risc redus".

Investitorii susţineau la acea vreme că banca a făcut reclamă falsă instrumentelor financiare, supraevaluând gradul de siguranţă oferit de acestea şi ignorând legislaţia privind subscrierea de valori mobiliare.

Astfel, se arată în plângere, ratingul de credit al celei mai mari părţi a titlurilor cumpărate a căzut de la "AAA" la "junk", provocând pierderi semnificative investitorilor.