Bacalaureat de ieri şi azi. Ce rezultate au avut liceenii din clasa politică, de la Ion Iliescu la Traian Igaş

Autori: Clarice DINU , Andrei Luca POPESCU , Cristian ANDREI 27.06.2011

Fie că au teminat liceul cu ani buni în urmă, fie că au ieşit de pe băncile şcolii mai târziu, politicienilor le-a rămas în minte punctajul obţinut la examenul de maturitate, dar mai puţin subiectele, informează Gândul.

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi liderul PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, au oferit pentru gândul o rezolvare personală a unuia dintre subiectele probei de limba română de la BAC - o afirmaţie a lui Nichita Stănescu.

Ion Iliescu: "Tema dominantă la istorie a fost semnificaţia anului 1821 şi rolul lui Tudor Vladimirescu"

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost şeful promoţiei din 1949, când a absolvit liceul Sfântul Sava din Bucureşti, şi îşi aminteşte că Bacalaureatul "era un proces complex, nu ca în ziua de azi", probele fiind şi scrise, şi orale. "Nu era un examen unic la nivel naţional. Erau foarte puţine licee, le ştiai pe degetele de la mână, iar la nivelul fiecăruia erau comisii de bacalaureat împărţite pe dicipline şi conduse de directorul liceului respectiv", a declarat Ion Iliescu pentru gândul.

"La română am luat 10, nu mai ţin minte ce subiect a fost. La matematică şi la fizică am stat mai prost", a declarat pentru gândul preşedintele PSD Victor Ponta. Nici liderul PNL Crin Antonescu nu stă mai bine la capitolul memorie când vine vorba de subiecte, dar de un lucru este sigur: "Am luat 10". Colegul său Varujan Vosganian, fost ministru al Finanţelor, ştie exact ce i-a picat: "Arghezi şi am luat 10". Cu precizarea "eu întotdeauna am avut note mari şi am fost premiant".

Chiar dacă a dat BAC-ul la 24 de ani, ministrul de Interne Traian Igaş spune că nu i s-au părut grele subiectele la română, probă la care a obţinut 8,50. "Am avut Scrisoarea a III-a. Nu mi s-a părut greu", a declarat el pentru gândul. Întrebat dacă îi plăcea Eminescu, Igaş a răspuns încurcat: "Asta mi-a căzut!".