Cum se pregăteşte automobilul pentru concediu? Vezi aici ce trebuie să verifici înainte de a pleca în vacanţă

Autor: Bogdan Alecu 27.06.2011

Pentru a pleca în vacanţă avem de ales de multe ori între avion, tren, autocar, sau maşina personală. De multe ori preţul unui bilet de avion poate fi destul de mare atunci când nu este rezervat din timp, autocarele pot fi incomode pe distanţe mai lungi iar trenul, mai ales cel din România poate avea întârzieri foarte mari. Aşadar, rămâne automobilul personal. Dar în aceste condiţii "succesul" vacanţei depinde direct de cum este pregătită maşina pentru un drum lung.

1. Starea anvelopelor este foarte importantă - dacă sunt tocite, atunci acestea trebuie înlocuite. În al doilea rând, trebuie verificată presiunea din pneuri pentru a corespunde cu cele din cartea tehnică, dar recomandabil ar fi să se facă o echilibrare a tuturor roţilor la o vulcanizare specializată, mai ales dacă se va merge pe autostrăzile din Germania unde fără limită de viteză se poate rula chiar şi cu peste 200 km/h. Aici intră şi roata de rezervă, care trebuie să fie în stare bună de funcţionare.

2. Starea becurilor - poziţii, fază scurtă, fază lungă, proiectoare de ceaţă, stopuri şi semnalizări - totate trebuie să fie în perfectă stare de funcţionare şi reglate corespunzător.

3. Lichidul de frână şi starea plăcuţelor de frână. În cazul în care se va rula câteva mii de kilometri, este indicat să vedeţi şi cât de uzate sunt plăcuţele de frână. Dacă nu sunt înlocuite la timp, acestea pot avaria discurile şi implicit costurile vor creşte semnificativ.

4. Revizia autombilului. Trebuie realizat un calcul pentru a vedea câţi kilometri mai sunt până când trebuie efectuată revizia. Dacă se depăşeşte pragul, este recomandabil să mergeţi la service înainte, atât din motive de garanţie, care se poate pierde dacă se depăşeşte cu mai mult de câteva sute de kilometri, cât şi de siguranţă sau confort - un filtru de polen nou poate asigura un aer mai bun în maşină, iar motorul se va bucura de un ulei nou. Dacă nu trebuie efectuată revizia, atunci este recomandabil să se verifice nivelul uleiului. Mai mult, este de preferat să aveţi în maşină măcar un bidon de 1 litru de ulei.

5. Trusa medicală şi accesoriile. În cazul trusei nu este recomandabil să o aveţi, ci să fie şi în termenul de valabilitate. Pe lângă aceasta este bine să aveţi la dvs. un cablu de tractare, o lanternă, cabluri pentru baterie, veste reflectorizante, un triunghi în caz de avarie, un set de siguranţe şi unul de becuri şi un stingător.