SUA, lovite de o criză nucleară? O bermă de protecţie construită în jurul unei centrale nucleare din Nebraska s-a prăbuşit

Autor: Ioana Bojan 27.06.2011

O bermă de protecţie construită în jurul unei centrale nucleare din Nebraska, în Statele Unite, pentru a o apăra de inundaţii, s-a prăbuşit duminică, a anunţat un purtător de cuvânt, care a precizat că centrala este în siguranţă, relatează CNN.

Un utilaj a intrat în contact cu berma şi a străpuns-o, astfel că aceasta s-a dezumflat, a declarat Mike Jones, un purtător de cuvânt al Omaha Public Power District (OPPD), proprietarul centralei nucleare Fort Calhoun.

Centrala, situată la circa 32 de kilometri de Omaha, era închisă începând din aprilie pentru realimentare.

"Centrala este în continuare protejată. Acesta era un nivel suplimentar, secundar de protecţie", a afirmat Jones. "Centrala rămâne protejată la nivelul la care era dacă nu ar fi fost adăugată berma de apă", a adăugat el.

Zona este parţial inundată din cauza râului Missouri, care a ieşit din matcă, inclusiv zone din jurul unor clădiri auxiliare, a precizat acesta.

Berma, înaltă de 2,4 metri, plină cu apă şi lată de cinci metri la bază, înconjura structura de control a reactorului şi clădiri auxiliare, potrivit Comisiei de reglementare în domeniul nuclear.