Omul care lucrează la stat şi câştigă o garsonieră lunar. Vezi aici cine câştigă 27.000 de euro pe lună

Autori: Cristian Hostiuc , Liviu Chiru 27.06.2011

Unul dintre cele mai bine păzite secrete, salariile celor care conduc băncile de stat, a "scăpat" pe piaţă odată cu publicarea declaraţiilor de avere, nu de către băncile unde lucrează, ci de Agenţia Naţională de Integritate. Aici toţi funcţionarii publici trebuie să îşi trimită declaraţiile de avere.

Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank, este func­ţionarul numit la o instituţie de stat care are cel mai mare salariu din sistemul public: 1,1 mil. lei în 2009 (numai pe zece luni). Asta ar însemna un venit lunar de 113.000 de lei net (circa 27.000 de euro).

Costea a fost numit la Eximbank în timpul guvernării din 2009 PDL-PSD, el fiind cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, actualul preşedinte al Senatului şi numărul doi în stat. Deşi PSD a ieşit de la guvernare în toamna lui 2009 şi este cel mai mare critic la adresa preşedintelului Băsescu, premierului Boc şi actualei puteri, Costea nu a fost schimbat întrucât ar trebui să i se plătească un pachet de plecare care s-ar apropia de 800.000 de euro.

Un vicepreşedinte al Eximbank, Paul Ichim, care a venit odată cu Costea, a câştigat în 2009 pe baza declaraţiei de avere 705.631 de lei (circa 167.000 de euro pe an, respectiv 16.700 euro/lună, având în ve­de­re că declaraţia acoperă numai zece luni). Liviu Voi­nea, membru în CA al Exim­bank, a încasat circa 4.200 de euro pe lună în 2009.

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a avut în 2009 un salariu de 361.897 de lei net (circa 86.000 de euro pe an, respectiv 7.160 de euro pe lună). Prim-vicepreşedintele CEC Bank Gheorghe Carabasan a încasat în 2009 un salariu de 627.000 lei (căruia îi corespunde un venit lunar de aproape 12.400 euro), mai mult decât preşedintele băncii.

Diferenţa dintre salariile şefului Eximbank şi al CEC Bank contrastează, având în vedere că CEC este pe locul patru în sistem după active, în timp ce Eximbank se zbate la mijlocul clasa­mentului, pe locul 20.

La polul opus, preşedintele Ro­mâniei şi premierul au salarii de 1.600 de euro pe lună, respectiv 1.200 de euro pe lună. Şefii băncilor de stat au evitat întot­deauna să răspundă la întrebarea cât câştigă în această poziţie, invocând confiden­ţialitatea contrac­telor pe care le-au semnat cu acţionarii, adică cu instituţiile de stat.

De asemenea şi Banca Naţională refuză să îşi publice salariile, invocând "independenţa" de care se bucură în raport cu cererile altor instituţii. Pentru câteva minute, pe site-ul Agenţiei Naţio­nale de Integriate "www.Integritate.eu" a apărut săptămâna trecută şi venitul anual al guverna­torului BNR Mugur Isărescu. Dar imediat cifra a fost ştearsă, invocându-se "prevederi europene". Salariul vehiculat al guvernatorului ar fi mult mai mare decât cel care se ştia iniţial, de aproximativ 7.000 de euro pe lună.

În sistemul bancar salariile nete ale şefilor de bănci private sunt cuprinse între 10.000 de euro şi 30.000 de euro, fără bonusuri.

Ionuţ Costea de la Eximbank rivalizează la veniturile încasate cu un bancher privat de top, cu toate că Eximbank nu are aceleaşi rezultate, atât din punctul de vedere al activelor, cât şi al profitului.

Costea spunea că el a "moştenit" salariul vechilor preşedinţi, care la rândul lor erau numiţi politic, iar dacă aveau norocul să fie schimbaţi în timpul mandatului primeau şi un pachet compensatoriu de câteva sute de mii de euro.

Cu toate că fiecare guvernare critica manage­mentul companiilor de stat şi rezultatele proaste, nici­una nu a schimbat ceva în modul de atribuire politică a funcţiilor.

În plină critică a preşedintelui Băsescu, care cerea management privat la companiile de stat, PDL, prin Ministerul Finanţelor, l-a numit în funcţia de prim-vicepreşedinte al CEC Bank pe Andrei Stamatian, 31 de ani, fiul prefectului PDL de Cluj. Stamatian, cu studii la Stanford şi deţinând pentru doi ani funcţia de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, a primit în final şi aprobarea BNR, cu toate că are prerogative mai restrânse la CEC. El fusese respins iniţial de BNR, care a considerat că nu are suficientă experienţă pentru a fi numărul doi în a patra bancă din România.

Stamatian a devenit astfel unul dintre cei mai tineri executivi dintr-o bancă de top. Conform declaraţiilor de avere, bancherii au o predilecţie pentru ceasuri, dar şi tablouri sau alte obiecte de artă.

Radu Gheţea, care are în depozite 1,2 milioane de euro împreună cu soţia, îşi ţine banii împărţiţi la mai multe bănci şi în conturi separate, astfel încât să se încadreze cu majoritatea plasamentelor în plafonul de garantare de 100.000 de euro.