Băncile germane: Ajutăm la rostogolirea datoriilor Greciei, dar vrem stimulente

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 26.06.2011

Guvernul german încearcă să ajungă la un consens cu băncile şi companiile de asigurări în privinţa rostogolirii datoriilor Greciei, ministerul Finanţelor respingând solicitările creditorilor privaţi pentru stimulente ca să participe la bailout-ul statului elen, transmite Bloomberg.

Băncile şi companiile de asigurări, în frunte cu Deutsche Bank şi Allianz, au dat de înţeles că sunt dispuse să rostogolească datoriile Greciei ajunse la scadenţă dacă guvernele vor oferi stimulente, precum garantarea riscurilor, au declarat pentru Bloomberg cinci surse apropiate discuţiilor.

O sursă oficială germană susţine însă că ministerul Finanţelor vede astfel de garanţii drept imposibile, deoarece scopul participării investitorilor privaţi la bailout este tocmai reducerea poverii suportate de bugetele de stat.

Ciocnirea dintre guvern şi bănci subliniază dificultăţile tot mai mari cu care se confruntă cancelarul Angela Merkel în încercarea de a regăsi un echilibru între interesele contribuabililor şi cele ale marilor grupuri financiare.