Companiile şi-au dus banii spre sucursalele băncilor străine

Autor: Claudia Medrega 27.06.2011

Companiile şi-au majorat în primul trimestru depozitele în valută la sucursalele băncilor străine cu echivalentul a 1,6 mld. lei, în timp ce la majoritatea instituţiilor de credit care operează cu licenţă locală au scăzut atât depozitele în lei, cât şi cele în valută, potrivit informaţiilor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Dintre băncile cu operaţiuni semnificative pe plan local, doar ING şi Citi funcţionează în regim de sucursală.

"Spre deosebire de ansamblul instituţiilor de credit par­ti­ci­pante la Fond, pentru care s-a înregistrat o comprimare atât a depozitelor în lei, cât şi a celor în valută, la nivelul su­cursalelor din România ale băncilor străine a avut loc doar o diminuare cu 0,4 mld. lei a depozitelor în monedă naţională, cele denominate în valută consemnând o majorare cu echivalentul a 1,6 mld. lei", se menţionează într-un raport pu­blicat de FGDB. Fondul garantează depozitele firmelor mici şi mijlocii, precum şi pe cele al populaţiei la băncile locale, cu excepţia celor care funcţionează în regim de sucursală.

Depozitele com­pa­ni­ilor la sucursalele băn­cilor străine din România au urcat cu 1,1 mld. lei în primul tri­mestru, faţă de ni­velul de la sfârşitul anu­lui trecut, în timp ce su­mele econo­misite de populaţie au stagnat.

La sfârşitul primului trimestru valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit participante la Fond era de 263,3 mld. lei, în sfera de garantare intrând 49,6% din această sumă.

Potrivit statisticilor, valoarea compensaţiilor potenţiale pe care Fondul le-ar fi putut plăti depo­nenţilor garantaţi, în situaţia ipotetică în care depozitele la unele bănci ar fi fost indisponibilizate, totaliza la sfârşitul primului trimestru 103,3 miliarde de de lei, în creştere cu 13,4 miliarde de lei faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a dublării plafonului de garantare la 100.000 de euro.

Nivelul compensaţiilor potenţiale reprezintă 79,2% din valoarea totală a depozitelor garantate, de 130,5 mld. lei. Aproximativ trei sferturi din totalul valorii depozitelor garantate sunt concentrate la cinci bănci participante la Fond.

În cazul populaţiei, valoarea maximă a compensaţiilor potenţiale a urcat în primul trimestru cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 88,2 mld. lei, în principal datorită dublării plafonului de garantare.

Compensaţiile posibile reprezintă 89,2% din nivelul depozitelor garantate ale persoanelor fizice, care totalizau la sfârşitul lunii martie 98,9 mld. lei. Conform statisticilor Fondului de Garantare, un număr de 14,7 milioane de deponenţi garantaţi persoane fizice ar fi beneficiat de compensaţii.