Ungaria introduce din septembrie taxa pe alimente nesănătoase

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 23.06.2011

Guvernul ungar a decis să introducă o taxă pe alimentele şi băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr, sare, carbohidraţi şi cafeină, denumită "taxa pe chipsuri", începând cu data de 1 septembrie, a anunţat Anna Nagy, purtător de cuvânt al guvernului, potrivit presei ungare.

Şi Ministerul român al Sănătăţii a intenţionat să introducă o astfel de taxă anul trecut, dar a renunţat la această idee.

Legislatorii au aprobat introducerea taxei după ce o propunere anterioară a fost revizuită, iar "taxa hamburger" nu a mai fost considerată o descriere potrivită pentru că nu vor fi taxate produsele fast-food, ci doar cele preambalate.

Veniturile, estimate la 5 miliarde de forinţi (187 mil. euro) pe an, vor merge către sistemul de sănătate şi programele pentru un stil de viaţă sănătos, a adăugat Nagy.

Producătorii vor fi obligaţi să plătească taxa pe produse cum ar fi băuturile energizante şi cele cu conţinut ridicat de zahăr. Taxa pe băuturile energizante s-ar putea ridica la aproximativ 300 de forinţi (1,12 euro) pe litru. Lista completă a produselor ce vor fi supuse noii taxe nu a fost finalizată încă, a declarat Nagy.

Dacă producătorul este unul străin, distribuitorii produselor din Ungaria vor fi cei care vor plăti taxa.

Poate duce la evaziune fiscală

Parlamentul va vota taxa către sfârşitul acestei veri. Noua taxă vizată de guvernul ungar va duce la creşterea pieţei negre şi a cazurilor de evaziune fiscală, au declarat însă oficialii Asociaţiei Ungare pentru Comerţ (OKSZ).

Aceştia au arătat în acelaşi timp că guvernul este mult prea optimist în ceea ce priveşte veniturile suplimentare pe care noua taxă le-ar putea aduce la buget.

Asociaţia anticipează că preţurile produselor care vor fi supuse noii taxe vor creşte şi prin urmare vânzările acestora vor scădea.

Asociaţia se aşteaptă ca producătorii să găsească produse echivalente care nu sunt supuse taxei. Taxa va duce la amplificarea evaziunii fiscale legate de aceste produse, iar "ungurii vor cumpăra astfel de produse de peste hotare".

OKSZ consideră că veniturile la buget generate de această taxă vor fi cu mult mai reduse decât speră guvernul. Asociaţia nu crede că se vor obţine venituri suplimentare considerabile în urma introducerii acesteia, spunând că ce se va câştiga pe o parte se va pierde pe cealaltă parte prin reducerea încasărilor din TVA, de exemplu.

Vor folosi banii pentru a majora salariile medicilor

Recent guvernul ungar a anunţat că intenţionează să utilizeze o parte a veniturilor obţinute în urma introducerii taxei pentru majorarea salariilor medicilor în scopul opririi valului în creştere de plecări în străinătate din rândul tinerilor medici.

Ungaria a aprobat recent un plan naţio­nal de reformare a sectorului sănătăţii în scopul susţinerii spitalelor, îmbunătăţirii serviciilor medicale şi stopării exodului din ţară al angajaţilor din sector. Reformele sunt necesare pentru diminuarea costurilor suportate de pacienţi, reducerea listelor de aşteptare şi salvarea spitalelor de la intrarea în incapacitate de plată, a declarat Anna Nagy, purtător de cuvânt al guvernului.

Reducerea cheltuielilor pe medicamente şi sporirea eficienţei sistemului serviciilor medicale fac parte din reformele fiscale şi structurale lansate de Ungaria în martie, reforme necesare pentru susţinerea unui deficit bugetar scăzut.


Ce taxează Ungaria