BERD şi IFC dau 115 milioane de euro pentru două parcuri eoliene

Autor: Marius Oncu 23.06.2011

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC, divizie a Băncii Mondiale, vor împrumuta 114,8 milioane de euro companiei Cernavodă Power, controlată de compania portugheză EDP Re­nováveis, pentru dezvoltarea a două parcuri eoliene în Ro­mânia.

BERD şi IFC împrumută fiecare câte 57,4 milioane de euro companiei Cernavodă Power, pentru a cofinanţa construcţia şi operarea parcurilor eoliene Cer­na­vodă I şi II, cu o capacitate totală de 138 MW, potrivit unui co­mu­nicat al BERD.

Cele două instituţii financiare vor asigura câte 42,2 milioane de euro din fonduri proprii şi vor sindicaliza fiecare câte 15,2 milioane de euro către un grup de bănci co­mer­ciale.

Aceasta este prima investiţie şi finanţare de proiect a BERD şi IFC în sectorul energiei rege­ne­rabile din România, se arată în comunicat.

"Susţinerea proiec­telor de energie rege­nera­bilă este una dintre priorităţile BERD. Parcul eolian de la Cer­navodă va creşte consi­de­rabil capacitatea României de generare de energie eoliană, ajutând la atingerea cotelor de energie regenerabilă stabilite la nivelul Uniunii Europene", a spus directorul BERD pentru energie Nandita Parshad.

Proiectul Cernavodă Power va reprezenta unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Cernavodă I, cu o capacitate de 69 MW, este deja funcţional, iar Cernavodă II, cu o capacitate similară, urmează să fie dat în folosinţă.

EDP Renováveis are activităţi în şase state europene, respectiv România, Portugalia, Spania, Franţa, Belgia şi Polonia, în SUA şi Brazilia.