Depozitele fondurilor de pensii au urcat la 89 mil. euro în mai

Autor: Ciprian Botea 23.06.2011

Depozitele la bănci ale fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) au crescut cu 61% în ultimele două luni şi au ajuns la 367 milioane lei (89 mil. euro) la sfârşitul lunii mai, administratorii fondurilor preferând plasamentele la bancă în ciuda scăderii dobânzilor din cauza incertitudinilor de pe piaţa financiară.

Numai pe parcursul lunii trecute, administratorii fondurilor de pensii au constituit depozite cu o valoare cumulată de 68 milioane lei (circa 16,5 mil. euro), după ce în primele trei luni din 2011 se înregistrase o tendinţă susţinută de scădere a sumelor depuse la bancă. Exprimată în procente, creşterea este de aproape 23%.

"Valoarea depozitelor bancare a crescut în mai pentru a doua lună consecutivă deoarece fondurile de pensii sunt destul de precaute în activitatea de investiţie. Faţă de luna precedentă doar depozitele bancare şi titlurile de stat au crescut ca pondere în total active", se arată în ultimul buletin lunar al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Faţă de luna mai 2010, soldul depozitelor fondurilor de pensii administrate privat au crescut de 3,6 ori.

Sumele plasate în depozite bancare reprezentau la sfârşitul lunii trecute peste 7% din activele fondurilor de pensii obligatorii faţă de 5,9% în aprilie şi 4,7% în martie. Ponderea relativ scăzută a depozitelor în totalul activelor este explicată de faptul că acestea sunt doar plasamente de refugiu, administratorii fondurilor de pensii aşteptând doar momentul oportun pentru a investi banii în alte instrumente.

Cea mai mare parte a activelor de aproape 5,2 miliarde de lei administrate de fondurile de pensii private obligatorii sunt plasate în titluri de stat. Astfel, la sfârşitul lunii mai valoarea plasamentelor în titluri de stat ajungea la 3,48 miliarde lei (845 mil. euro), adică 67% din totalul activelor.

Fondurile de pensii aveau în aceeaşi perioadă plasamente în acţiuni în valoare de 700 milioane lei, în scădere cu aproape 5% faţă de sfârşitul lunii aprilie. Plasamentele în titluri de stat reprezentau 13,5% din totalul activelor. Indicele BET al Bursei de la Bucureşti a crescut cu 13% de la începutul acestui an, dar în luna mai a înregistrat o corecţie, revenind pe creştere abia în ultimele două săptămâni.

Investiţiile în obligaţiuni corporative reprezentau 456 milioane lei, nivel similar cu cel înregistrat în luna anterioară, dar cu 7,7% mai puţin decât la sfârşitul lunii mai 2010.