Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Marius Oncu 21.06.2011

Grupul media Publicis Groupe a achiziţionat agenţia chineză de relaţii publice Genedigi Group, scrie Financial Times. Potrivit directorului executiv al Publicis, grupul francez este pregătit să investească până la 250 mil. dolari în achiziţii în China în următorii trei ani.

Grupul olandez de servicii financiare ING negociază vânzarea diviziei de leasing auto în cadrul unei tranzacţii care s-ar putea ridica la 4 mld. euro, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Divizia nu se află pe lista activelor de vânzare convenită de ING cu Comisia Europeană ca parte a programului de restructurare impus grupului drept condiţie pentru bailout-ul de 10 mld. euro de care a beneficiat în timpul crizei financiare.

Rusia va continua probabil să-şi reducă deţinerile de titluri americane în condiţiile în care autorităţile de la Washington încearcă să aducă sub control deficitul bugetar şi să impulsioneze ritmul de redresare al economiei, a declarat un consilier al preşedintelui rus Dmitri Medvedev, potrivit The Wall Street Journal. Deţinerile ruse de titluri americane au scăzut la 125,4 mld. dolari în aprilie 2011 de la 176,3 mld. dolari în octombrie 2010.

Deficitul de cont curent al zonei euro a crescut la 5,1 mld. euro în luna aprilie de la un nivel revizuit de 3 mld. euro în martie în condiţiile în care balanţa comercială pentru bunuri a intrat în teritoriu negativ, potrivit The Wall Street Journal.

Creşterea salariilor şi a altor costuri legate de forţa de muncă a accelerat în zona euro în primul trimestru deşi salariile au continuat să scadă în Grecia şi Irlanda, scrie The Wall Street Journal. Potrivit Eurostat, salariile din regiune au avansat cu 2,3% faţă de primul trimestru al anului trecut, o accelerare faţă de creşterea anuală de 1,4% consemnată în T4 din 2010.

Guvernul rus va încerca să accelereze procesul de privatizare a grupului petrolier Rosneft şi să vândă cea mai mare parte a participaţiei de 85% deţinută în cadrul acestuia în urma eşuării tranzacţiei cu BP, relatează The Guardian.

Guvernul britanic analizează un plan de a lista banca Northern Rock, naţionalizată în timpul crizei financiare, potrivit cotidianului Sunday Times. Listarea Northern Rock este o variantă de rezervă la planul de vânzare a băncii.

Azerbaidjan ar putea recurge la proiectul AGRI, de transport al gazului natural lichefiat, pentru a vinde gaze în Europa, dacă taxele propuse de dezvoltatorii Nabucco şi ai altor proiecte sunt prea mari, a declarat Rovnaq Abdullaiev, şeful companiei petroliere de stat Socar. România este implicată şi în proiectul Nabucco şi în dezvoltarea AGRI.