Val de listări pe Bursă săptămâna aceasta

Autor: Adrian Cojocar 19.06.2011

Nu mai puţin de patru companii străine se vor lista pe Bursă în primele două şedinţe din această săptămână, o situaţie neobişnuită pentru piaţa de capital românească care a dus în ultimii ani o lipsă acută de listări. Astfel, astăzi se vor tranzacţiona în premieră titlurile fondului de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI). Fondul sud­-african este listat în prezent pe bursa din Johanesburg (Africa de Sud) şi pe sistemul alternativ al bursei de la Londra (AIM), având o capitalizare de circa 238 mil. euro.

Titlurile NEPI vor fi listate la categoria Alte Instru­mente Financiare Internaţionale a BVB de către BCR şi Intercapital Invest condusă de Răzvan Paşol (foto). Fondul este unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România, unde a cumpărat mai multe proprietăţi în ultimii ani evaluate la finele anului trecut la circa 148 mil. euro. Marţi, firma de brokeraj Tradeville va lista pe sistemul alternativ de tranzacţionare CAN - ATS acţiuniile companiilor germane Bayer, Deutsche Telekom şi E.ON. Tradeville va activa ca market-maker pe aceste acţiuni pentru a furniza lichiditate în piaţă.

E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităţi la nivel global. Furnizorul de servicii de telecomunicaţii Deutsche Telekom deţine în România prin intermediul OTE Group companile Romtelecom şi Cosmote. Bayer este un holding cu operaţiuni la nivel global. În prezent pe sistemul ATS se mai tranzacţionează doar titlurile companiei germane Daimler AG (DAI) - producătorul automobilelor Mercedes.