Veştile negative de pe plan extern duc cotaţiile în jos pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu 16.06.2011

Bursa a scăzut cu 1,21%, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe, cu un ritm mai alert, de peste 2,9%, în cazul acţiunilor SIF Transilvania şi SIF Oltenia, după ce Curtea Constituţională a respins o sesizare de neconstituţionalitate a pragului de deţinere la SIF, de 1% din capitalul social.

Majoritatea acţiunilor au fost transferate la preţuri în scădere încă din primele minute, investitorii reacţionând la linia descendentă a pieţelor externe, determinate de temerile jucătorilor legate de criza datoriilor de stat din Grecia.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede că în piaţă au fost prezenţi cu preponderenţă mici speculatori, care se aşteaptă ca veştile negative de pe plan extern să ducă preţurile din ce în ce mai jos. Astfel, aceştia au vândut acum pentru a cumpăra, ulterior, la un preţ mai mic.

"Cu siguranţă pieţele externe au o mare influenţă în scăderea bursei de la noi, nu atât prin investitorii străini prezenţi pe bursă, cât prin factorul psihologic al investitorilor români prezenţi în piaţă şi care reacţionează la veştile proaste din Grecia şi Statele Unite", a declarat Morariu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,06%. Totodată, indicele BET-FI a coborât cu 2,14%, influenţat în special de corecţiile înregistrate de acţiunile SIF Transil­vania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5). Indicele analizează şi evoluţia titlurilor Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut mai lent, cu 1,31%.

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, excepţie ridicată într-un proces deschis de SIF Transilvania împotriva Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide, cu operaţiuni de 35,4 milioane lei, din care 21,2 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri cu 0,29% din capitalul social. Titlurile Fondului au asigurat, astfel, 60% din rulajul pieţei. Tranzacţiile speciale au fost realizate la 0,53 lei, preţ în scădere cu 0,93%, iar cel mai recent transfer din piaţa principală a fost realizat la 0,528 lei, cu 1,31% sub ultima cotaţie de miercuri.

"Raportările din ultima perioadă ne arată că pe Fondul Proprietatea au intrat la cumpărare în principal investitori străini, care au cumpărat de la persoanele despăgubite de ANRP. Cred că investitorii instituţionali străini acumulează la FP în ideea de a cumpăra acţiuni la un fond cu mare expunere pe sectorul energetic din România. Totodată, administrarea FP de către Franklin Templeton cred că le dă motive în plus de achiziţie", a afirmat Morariu.

Titlurile Oltchim (OLT) au înre­gistrat un declin de 15%, variaţia maximă admisă într-o şedinţă pentru cele mai multe acţiuni de la BVB, astfel că preţul a ajuns la 1,683 lei. Derapajul a venit pe al şaselea rulaj din piaţă, de 1,5 milioane lei.

"Deocamdată vara nu debutează cu veşti bune pentru investitori şi impresia mea este că dacă nu apare o ofertă publică de amploare, piaţa va avea o evoluţie negativă şi la nivelul preţurilor, dar şi la cel al volumelor de tranzac­ţionare", a mai spus brokerul.

De urmărit astăzi