Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu 16.06.2011

Ungaria, FMI, Bulgaria, China, cărbune, DnB NOR, bancar, OTP,



Ungaria ar trebui să implementeze reduceri mai ambiţioase de cheltuieli şi să elimine taxele speciale impuse în anumite industrii în condiţiile în care ţara ar putea depăşi limita UE privitoare la deficitul bugetar anul viitor, au avertizat oficialii Fondului Monetar Internaţional, potrivit Bloomberg.

În primele patru luni ale acestui an, investiţiile străine directe din Bulgaria au scăzut cu 441 mil. euro faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Sofia News Agency.

Investitorii chinezi sunt pregătiţi să investească 400 mil. dolari (280 mil. euro) în construcţia mai multor mine de cărbune din regiunea Lviv, Ucraina, potrivit KyivPost.

Preţurile de consum din Ungaria au înregistrat o creştere de 0,2% în luna mai a acestui an faţă de luna precedentă, creşterea anuală din mai ridicându-se la 3,9%, scrie Portfolio.hu. Pe primele cinci luni ale acestui an, creşterea medie a preţurilor a atins 4,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Gigantul bancar norvegian DnB NOR şi-ar putea scoate la vânzare divizia poloneză pentru a se putea concentra mai bine asupra celorlalte investiţii pe care le realizează, potrivit Warsaw Business Journal.

Banca ungară OTP este mulţumită de performanţele diviziilor sale din Rusia şi Bulgaria şi a luat în vizor pieţele din Kazahstan şi Turkmenistan, potrivit Budapest Business Journal. OTP vrea să-şi majoreze cota de piaţă în Rusia, Bulgaria, Ucraina şi Muntenegru şi caută constant achiziţii în România, Serbia, Croaţia şi Slovacia.