Băncile greceşti, controlate "la sânge" de BNR. Florin Georgescu: monitorizăm săptămânal băncile

Autor: Mihaela Claudia Medrega 16.06.2011

BNR a luat măsuri preventive de monitorizare atentă a băncilor româneşti cu capital grecesc, inclusiv prin solicitarea unor raportări săptămânale, iar rezultatele raportărilor au arătat că aceste bănci sunt solide din punct de vedere financiar, a declarat Florin Georgescu, pim-viceguvernator al BNR.

"Datele bilanţiere recente arată că aceste bănci sunt bine capitalizate, au o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului. Din punct de vedere financiar, ele sunt într-o situaţie foarte bună. Pe de altă parte, BNR a luat măsuri preventive de monitorizare atentă a băncilor respective, inclusiv prin raportări săptămânale, în ceea ce priveşte principalii parametri care reflectă situaţia lor financiară", a spus oficialul BNR.

Georgescu a mai spus că BNR are un plan de "reactivare", cuprinzând măsuri care, în conformitate cu legislaţia românească, vor fi aplicate gradual, într-un dozaj adecvat, în funcţie de situaţia concretă a fiecărei bănci cu capital grecesc din România.